3 entry daha
  • surada ayrintilarini bulabileceginiz yag grubudur.

    --- spoiler ---

    kızartma, dünyada en çok tercih edilen pişirme yöntemlerinden biridir. hem tatlı hem de tuzlu birçok farklı yiyeceğe uygulanabilen bu pişirme yönteminin yiyeceklere verdiği lezzet genelde herkes tarafından oldukça sevilir. bu pişirme yöntemini uygularken bazı adımları ve yağlı tavayı ocağa koyduğumuzda nelerin gerçekleştiğini bilmek lezzetli kızartmalar yapabilmek için gereklidir.

    besinlerin kızarması için en az 160 derece ısıya ihtiyaç vardır. bu yüzden kızartmanın en gerekli malzemesi yağdır. yağ, yanmaya başladığı derece olan dumanlanma noktasına göre seçilmelidir. bu noktanın ötesinde ısıtma yapılmamalıdır; dumanlanma noktasının aşılmasıyla yağ hızla sağlığa zararlı bir hale dönüşmektedir.

    tohum yağlarından mısır, ayçiçeği, yer fıstığı yağları 200-232 derecede, zeytinyağı ise saflığına göre 160-242 derecede dumanlanmaktadır. hata yapmamak adına, zeytin yağını seçmek en akıllıca harekettir. daha sağlıklıdır ve daha iyi sonuçlar verir ama diğerlerine göre daha pahalıdır. ısı, çok önemli bir parametredir. yağın yiyecek üzerinde, tamamen yiyeceğin içine emilmeden ve istenmeyen sünger etkisini oluşturmadan, lezzetli bir kabuk oluşturabilmesi için ısının minimum 160-180 derecede olması gerekir. bu yüzden pişirme termometresi kullanmak gereklidir. yağın sıcaklığını kontrol etmek için atılacak küçük parçalar yağın çabuk kirlenmesinden başka işe yaramaz.

    başka bir kural da az miktarla yetinmemektir. kızartma yağı yiyeceğin her tarafını kaplamalıdır, ayrıca yağ miktarının fazla olması kızartılacak yiyeceği tavaya yerleştirdiğinizde yağın ısısının düşmesine de mani olacaktır. buna ek olarak şunu da söylemeliyiz ki yağın tekrar kullanımını da minimumda tutmak lezzet ve sağlık açısından gereklidir. tereyağını kullanmanın artılarını ve eksilerini de düşünebilirsiniz: tereyağı kızartmaya keskin bir tat verirken, unutulmaması gereken önemli bir konu da tüm proteini çıkartılmış saflaştırılmış tereyağının kullanılması gerektiğidir. saflaştırılmamış tereyağının 120-147 derece civarında olan dumanlanma noktası kızartma için uygun değildir.

    doymamış yağ nedir?

    doymamış yağlar vücudun gereksinim duyduğu zorunlu yağ asitlerinin en iyi kaynaklarıdır. oda sıcaklığında sıvı haldedirler ve büyük çoğunluğu bitkisel kaynaklıdır. zeytin ve kanola yağları, kabuklu yemiş yağları (yer fıstığı ve badem yağları) ve avokado gibi besinler tekli doymamış yağları içerir. bu yağlar oda sıcaklığında sıvı halde kalırken buzdolabına konduğunda yavaşça katılaşır.

    doymuş yağ nedir?

    oda sıcaklığında katı olan yağlar "doymuş yağ" adını alır. hayvansal ürünlerinde bulunan veya bu ürünlerden yapılan yiyeceklerdeki yağlar bu grup içinde yer alır.

    --- spoiler ---
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap