2030 entry daha
  • aşağıda okuyacaklarınız tamamen kendi kişisel fikrimdir; illa öyledir diye bir iddiam yok:

    --- spoiler ---

    4*22 olan sezon finalinde bana göre nolan senaryoya sanki dini motifler serpiştirmiş gibiydi. bu kanıya nereden ulaştığıma geçmeden önce minik bir açıklama yapmak lazım:

    root'un machine hakkındaki she ve god söylemleri bana biraz bilinçli yanıltmaymış gibi geliyor. arada reese ve root'la kadın sesiyle konuşsa da "alfooğğ"*, "baravooğğ"*, "küüğğloğğ"* şeklinde numara yazdıran erkek sesi ağırlıklı bir iletişimi var. artı olarak burada god olan machine değil!

    çünkü god olan aslında finch! "nasıl la" diyecek olursanız; machine ile olan son diyaloglarında "seni ben yarattım, ölmene izin veremem" diyor. zaten machine'ın da son cümlesi "eğer hayatta kalamazsam beni yarattığın için teşekkür ederim" oluyor.

    peki burada machine ne ya da kim oluyor? evet tahmin ettiğiniz gibi kendisi hz. isa oluyor. dijital dünyada yavaş yavaş kıstırılıp çantanın içindeki ramlerde adeta çarmıha geriliyor ama aynı zamanda dünyaya yeniden gelecek olmakla mesih kavramına da bir nevi atıfta bulunuyor. hıristiyan inancına göre nasıl hz. isa tüm insanlığın günahlarını yüklenmek amacıyla kendini feda ediyorsa, machine da görevini yerine getirememenin verdiği suçluluk duygusu ve insanlığın başına gelebilecek kötülüklerin vebalini üstlenmek amacıyla kendini feda etmek istiyor. sıkıştıkları zaman dışarıdaki adam sayısının ilk etapta 12 olması hz. isa'nın havari sayısına, daha sonra önde 23 arkada 10 kişi, toplamda 33 kişi olması da çarmıha gerildiği yaşa göndermeymiş hissi uyandırıyor.

    root, maria magdelena olabilir. nasıl ki maria magdelena fahişe iken hz. isa'nın en yakınlarından biri olmuşsa, root da hedefine ulaşmak gözünü kırpmadan insan öldüren katil bir hacker'dan machine'nın interface'i haline geldi.

    reese'in karşılığının burada vaftizci yahya olması ihtimal dahilinde. her ne kadar yahya gibi yakın zamanda kendinden daha büyük bir varlıkla ilgili bir tebliğde bulunmamış olsa da; allah'ın hz. isa'nın yardımcısı olarak yahya'yı göndermesi gibi, finch de machine'a yardımcı olması için reese'i kullandı. zaten adı da john; yahya'nın ingilizcedeki karşılığı!

    samaritan ise roma imparatorluğu. gücü elinde tutmak için her şeyi yok edebilecek mutlak bir kudret.

    bu bağlamda greer'ın denk geldiği kişi ise pontius pilatus oluyor. hz. isa'nın ölüm emrini veren roma valisi!

    ve ekip genelde suçludan ziyade kurban numaraları aldı. numarası çıkan kurbanlar hz. isa'nın dirilttiği ölüler, gözünü açtığı körler, iyileştirdiği hastalar vb. olabilir.

    burada; numarası çıkan suçlularla birlikte, shaw, fusco, carter, elias ve dominic'i herhangi bir tarihi karakter ya da olguya oturtamadım. ama biraz daha araştırma ve zorlama yapsam onlar için bir şeyler çıkartabilirim diye düşünüyorum.*

    --- spoiler ---

    dediğim gibi, bu tamamen benim uydurduğum bir senaryo; belki nolan'ın aklının köşesinden bile geçmemiştir ve hepsi sadece birer tesadüftür.
2250 entry daha
hesabın var mı? giriş yap