3 entry daha
  • freud'un bilinç sınıflamasıdır, hani hepimizin bildiği buz dağı örneği. bu sınıflamayı yaparken 3'e ayırır.
    bilinç, ön bilinç, bilinçdışı. ön bilinç yerine bilinç öncesi de diyebiliriz. yalnız şöyle bir şey var ki yanlış bilinir, "canım bilinçaltına atmışsın ondan öyle işte" dediğimiz şeyler aslında bilinç dışıdır. bilinçaltı dediğimiz de ön bilinç.

    bilinci biliyoruz, farkında olduğumuz yaşantılarımız ve duygularımızı içerir. ama bu bize kendimiz hakkında asıl bilgiyi vermez. sadece farkındayız işte o sırada.

    ön bilinç, bilincin hemen altı. bilinç dışının da üstü. aradaki köprü. birazcık çabayla hatırlayıp bilinç düzeyine ulaştırdığımız bilgiler buraya girer. anılar ve bilgi dağarcığı yani. ilkokul öğretmeninin adı neydi? hatırlamaya çalışıp söylersin. derin değil o kadar yani.

    bilinç dışı, işte freud'un budur abi dediği yer. kişiliği oluşturan en büyük kısım. farkında olmadığımız duygularımız, yaşantılarımız burda. korkular, duygular, istekler, düşünceler, dürtüler, ayıp ve yasak olarak adlandırılan şeyler, mantık dışı istekler, bencilce ihtiyaçlar, utanç verici deneyimler, kabul görmez cinsel arzular, vahşet dürtüleri, tutku, hırs, entrika.. burası bayağı karışık gördüğümüz üzere. bilinci troller gibi hep bilince çıkmak ister. nasıl yapar bunu? mesela dil sürçmesi, mesela birine çelme takma isteği. bu biraz hafif oldu, mesela birini öldürme isteği. rüyaların yorumlanması bu kısımda var. freud reyiz öyle yapmış. hipnoz ve telkin de burada var. olm en eğlencelisi burası bence. bilinç çok rerörerö.

    şöyle diyebiliriz; bilinç seviyesi ego, ön bilinç seviyesi süper ego, bilinç dışı da idle bağlantılı.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap