831 entry daha
  • yeni zelanda auckland'dan yazıyorum, burada hiç sokak hayvanı yok. hiç yok. kedi de yok, köpek de yok.

    ha sokakta kediler dolanıyor, hepsinin boynunda tasması, üstünde hayvanın adı ve sahibinin telefon numarası yazıyor. hayvanı eve bile kapatmıyolar, gezsin gelsin, birşey olmaz diyorlar. türkiye'de yaşarken çok kedili bir insan olarak aklım almıyor hala. ama ezilmiyorlar, çalınmıyorlar, hiç birşey olmuyor.

    köpek de yok sokaklarda, ama hemen hemen her evde bir köpek var. önce şaşırmıştım, nası yani öldürmüşlerdir kesin bütün köpekleri demek ki, diye düşünmüştüm. sonra burada yaşadıkça anladım ki, alakası yok. ta en kökünden yeni zelanda hayvanlara saygılı bir ülke. satmak için hayvan çoğaltmıyor, insanlar bakamayacağı hayvanı oyuncak olsun diye almıyor. inanılmaz birşey ama hakikaten insanlar bu öküzlüğü yapmayacak kadar bilinçli. en cahili bile.

    sadece o da değil, hayvan sorunun çözümü çok daha derinde, zihniyette. şöyle anlatayım, burada insanlar aldığı yumurtanın çıktığı tavuk kafeste yetişmemiş olsun, özgür yetişmiş tavuk olsun diye yumurtaya ekstra para ödüyorlar. çünkü kafes tavuğa işkence. biz türkiye'de biliyor muyuz yumurtamızın çıktığı tavuğun nası bi ortamda yaşadığını? sorsan gülerler. burda tek tek hepsinin üzerinde yazıyor.

    sokak köpeği olayına son vermek için sadece kısırlaştırmak da yetmez. satmak için köpek üretme olayına dur demek lazım. insanlar çocukluktan öyle bir eğitilmeliler ki, yavruyken alıp oynadıkları köpeğin sorumluluğunu ömür boyu aldıklarını, köpeğin de bir canlı olduğunu anlamalılar.

    bu en derinde bir hayvana, herhangi bir hayvana bakıp onun da canın senin canın kadar tatlı olduğunu anlamakta başlıyor. burada şehrin göbeğindeki güvercin bile insanlardan kaçmıyor, gelip avcuna konuveriyor. bu demektir ki genel olarak bir hayvana değer verme var. en azından zarar vermeyeyim diyor insanlar.

    sokak köpeklerinin ızdırabına son vermek için en başta senden başkasının da canının senin canın kadar tatlı olduğunu anlamak gerekiyor. biz daha türkiye'de başka insanın bile değerini anlayamıyoruz.

    ek: https://gaiadergi.com/…iklar-oldugunu-yasalastirdi/
    aha bu da yeni haber. köpeksiz sokaklar istiyorsak şu zihniyete ulaşmamız lazım.
8585 entry daha
hesabın var mı? giriş yap