6 entry daha
  • modern tiptan ve modern ya$amdan umudunu kesen enteresan bir binyildonumu kitlesinin sectigi, ilginctir ki zamanla da izleyicileri cogalan kadim alternatif tip yontemidir. ancak, her kadim dogu i$i "paket program"da oldugu gibi, ayurveda'da da i$, "bilmemne durumunda falanca otu kaynat, ic" ile bitmez, bin turlu ruhun rahatlamasi, hayatla bari$ik olmak vs. ogretisi ve onerisiyle beraber gelir.

    tip acisindan bakildiginda, 2 bin yil kadar once hipokrat'in kendi hastanesinde yaptigi gozlem ve hastaligi olu$turan etmenlerin listelemesinden farkli bir yapisi yoktur: 5 ana unsur (su, hava, ate$, toprak, ether) vardir, bunlarin insanlarda kar$ilik buldugu sivilar ve insan sagligina etki etme yontemleri vardir, tipki aristo gibi ama biraz daha fazla sayida 10 tane durum (kuru, sicak, soguk, yumu$ak, hafif, vd.) belirlenmi$tir, ve 3 temel dosha'dan bahseder. dosha'lar, vucuttaki tum olaylari belirleyen akli, metabolizmayi falan yoneten elementlerdir. bunlara gore te$his, tedavi vs. yapilir. genelde tam inanc icindeki hastalara uygulandigi icin, ve bazi bitkiler de bazi $eylere cidden iyi geldiginden, ba$arili gibi gorulebilir ama bu tur hokus-pokus cinsi tibbin ikibin yil oncede kaldigini bilenler icin, hicbir iyile$tirme etkisi de yapmaz.
    ayurveda ile ilgilenen ki$i mutlaka ya$aminin bir kisminda yogaya, aikidoya, tae-chi'ye, o agir geldiyse disko versiyonu olan tae-bo'ya merak salacaktir ya da salmi$tir ve ye$il cayin ne kadar super bir beden ve ruh temizleyici oldugunu, tadinin bir$eye benzememesine aldiri$ edilmemesi gerektigini one surecektir.

    bu konuya dair nacizane ve degersiz tavsiyem, ayurvedaya veya diger dogu i$i ruh ve beden temizleme paket programlarina gonul vermi$ bir ki$i ile kar$ila$ildiginda, derhal tabanlari yaglanmaniz, bunu yapamiyorsaniz, o zaman da bilmi$ $ekilde ve onaylar vaziyette kafa sallamaktan bir an bile vazgecmeden, ne kadar dogru tespitler icinde bulundugunu, onun icin ne kadar sevindiginizi ve onu takdir ettiginizi (yok, olur mu, ona gipta ettiginizi) soylemeniz olacaktir. may the force be with you!
42 entry daha
hesabın var mı? giriş yap