8 entry daha
  • şizofreni bir beyin hastalığıdır. tıp literatürüne böyle geçmiştir, ilaç tedavisi ise ilk, en önemli ve tek geçerli tedavi yöntemidir. ilaç tedavisi olmadan sosyalleştirme gibi "psikiyatrik" değil de "psikolojik" tedaviler "hiçbir" sonuç vermeyecektir.

    "ilaç tedavisi başlamış" bir şizofren düzenli ilaç kullandığı takdirde hiçkimseye zarar vermeyecektir, zaten buna takatı da kalmayacaktır.

    antipiskiyatri sempatizanı arkadaşlar tedavi görmeyen bir şizofrenle birkaç saat geçirdikten sonra geri dönülmesi imkansız etkileri olan ilaçları kendi elleriyle hastaya yutturacaklardır, onları ciddiye almayınız.

    hastalığın hangi insanda nasıl etkileri (halüsülasyon, kendine zarar verme, çevresine zarar verme, dış uyarılardan etkilenmeyen aşırı hareketlerde bulunma) olduğunun önemli olmadığını görmek ve bu detaylarda fazla yoğunlaşmamak gerekir. önemli olan teşhis, uygulanacak tedavi ve sonrasıdır.

    bu hastalıkta romantize edilecek, imrenilecek, hoşa gidecek hiçbir şey yok. bir insanın tüm hayatını etkileyen bütün diğer büyük hastalıklar gibi (multipl skleroz, kanser, aids...) bu da sadece kötü bir hastalık, o kadar. hasta çevresinde olan biteni, çevresindeki insanların durumunu ve tepkilerini fark etmediği için mutsuz olmayabiliyor, uzaktan bakanlar durumu ve hastayı ilgiyle izleyip egzantrik bulabiliyor, fakat hasta yakınlarının durumunu da bir düşünmek gerekiyor.

    belki de bu hastalıktan mustarip kimse karşıma çıkmamış olsa ben de güler, malzeme yapar kendini horoz sanmış türkücü sanmış der eğlenirdim fakat yakından tanıdığım hastalar olduğu için hiç komik bulmuyorum. ne güzel ki adam kendini imam kadın şarkıcı sanıyormuş, bambaşka şeyler de yapabilir, kendilerine çok daha farklı ve şiddetli zararlar da verebilirlerdi.

    belki de en kötü yanı ise kullanılan ilaçların başlarda gerçekten de kalıcı değişiklikler yapması, hastalığın kendisi ve tedavisi (ki genelde ömür boyu sürer) başladıktan sonra o tanıdığınız insanı bir süre göremeyecek olmanız, bir daha göremeyeceğinizi sanmanızdır. fakat doğru doktor ve doğru tedaviyle, çok değil biraz sabır ve inatla her şey yoluna girecektir.
603 entry daha
hesabın var mı? giriş yap