62 entry daha
  • bugün amerikan kara filmi denilen şey esasında o zaman (1940'lar) için bir prodüksiyon olayıdır. holywood stüdyoları melodram, gangster ve suç filmlerini kara film olarak pazarlıyordu ve "kara film" adlandırılması filmin seyir aşamasında ortaya çıkmıştı. yani tür olarak ilk üretildikleri yer olan amerika'da değil, bu filmlerin çok farklı izlendikleri fransa'da tanımlanmıştı. "kara film" sineması 2.dünya savaşının uzun süren etkilerini ve amerikan çağı denen yeni küresel döneme ait değerlendirmelerini dile getirmelerini mümkün kıldığı için uluslararası geçerliliği olan bir tür halini almıştı.

    1946 yılında iki fransız eleştirmen nino frank ve jean-pierre chartier savaş sonrası gösterime giren amerikan "kara film"lerini amerikan sinemasının içsel bir kapitalizm eleştirisi geliştirme kapasitesi ya da amerika'nın yaşadığı ahlaki çürümenin habercisi olarak tanımlar.

    avrupa sinemasından büyük oranda etkilenen (özellikle alman sineması-gerçek mekanlarda film çekme) amerikan "kara film"i gece kulüpleri, barlar, otel odaları, pansiyonlar, dans salonları, otobüs ve tren istasyonları gibi gelip geçici, anonim ve bireyselliğini kaybetmiş çeşitli mekanlar etrafında gelenekselliğine kavuşur. yani kara film için şehir çürümüş olmalıdır. bu yüzdendir ki türü tanımlarken her daim amerikan nitelikleri akıllara gelir; yerel geleneklere aşina ve işin uzmanı sert bir dedektif, ateşli bir femme fatale ve şiddet şuçlarının veya psikolojik çöküntünün mekanı olan çürüyen bir şehir.

    kara filmi diğer türlerden ayrı tutan en önemli özellik ise kolayca yerel kültüre uyarlanabilmesidir. edebi anlamda kara filmin babası sayılan the postman always rings twice romanı amerikan sinemasına uyarlanmadan önce fransa (bkz: le dernier tournant) ve italya (bkz: ossessione) sinemalarına uyarlanmıştır. kitaptan bahsedecek olursak; dolandırıcı frank ile yol kenarı lokantasının sahibi cora birbirlerine aşık olurlar. iki aşık, cora'nın yunan göçmeni kocası nick'in hayat sigortasından para alabilmek için adamı öldürmek için plan yaparlar. nick kapitalizmi simgelerken frank yozlaşmış amerikalıdır. cora ise sadece mutlu olmak ister.
65 entry daha
hesabın var mı? giriş yap