8 entry daha
  • rulette olanlarla örneklenemez, çünkü kumarhanelerdeki rulet masalarında kasanın istediğini getirttirebildiği sistemler vardır. 1913'te monte carlo'daki rulette 27 kez üst üste siyah gelmesinin tek bir açıklaması vardır o da hile yapıldığı veya aletin fiziki kondüsyondan ya da üretim hatasından ötürü şansları özdeş dağıtamadığı. biz bizeyiz, bu olayın türkçe özeti: o gün müşterileri sikmişler.

    "sürekli kırmızı çıktı, bu sefer siyah çıkar diye düşünmek fallacy'dir o yüzden kırmızı çıkar" diye düşünmek de bir o kadar fallacy'dir.

    "sürekli kırmızı çıktı, bu sefer siyah çıkar diye düşünmek fallacy'dir o yüzden kırmızı çıkar" diye düşünmek de bir o kadar fallacy'dir." diye düşünüp diğerine basmak da fallacy'dir.

    bu ilişki sonsuza kadar gider. penaltıcı sağa atar, ben sağa atlayayım ama benim sağa atlayacağımı tahmin edip sola atarsa, ya benim bunları bildiğimi ve ona göre davranacağımı tahmin edip sağa atarsa, ya da bunların hepsini düşünüp sola atarsa... gibi.

    bu yüzden monte carlo yanlışı'ndan bahsederken, sanki tersi doğruymuş gibi de bahsetmemek gerekir. hepsi kırmızı geldi tamam. adam o el belki önceki ellerden alakasız olarak siyah geleceğini düşünüyor. bu durumda yanılan kişi kurama isim veren kişi oluyor. çünkü siyahla kırmızı yine eşit o elde. o insanlar belki yanılmadılar ve o el için, öyle hissettiler.
32 entry daha
hesabın var mı? giriş yap