• kuduz hastaliginin semptomlari goruldukten sonra bir insanin artik yasama sansi yoktur. virus beyni ele gecirir ve kisa bir sure icinde trajik bir olume neden olur.
    milwaukee protokolu, bugune kadar kuduz hastaliginin semptom evresini gectikten sonra hayatta kalan ilk insan (bkz: jeanna giese)'i iyilestirmek icin kullanilmis bir tedavi yontemidir. ilk defa rodney willoughby tarafindan denenmis -jeanna ya olume birakilacakti, ya da bir seyler denenecekti- ve hasta hayata dondurulmustur.

    basitce soyle gelisir: hasta kimyasal yontemlerle komaya sokulur. vucut komada oldugu icin beyin islevini tam olarak yerine getiremez. bu sirada antiviral ilaclar verilerek vucudun savunmaya gecmesi saglanir ve kuduz onlenir, hasta komadan cikar ve birkac haftada kuduzdan kurtulmus olur.
    fakat, bu tedavi yontemi hastada kalici hasarlar birakir. jeanna olayinda koma denemesi tamamen hissiyatlara birakilmis bir sekilde gerceklestirilmisti. jeanna olebilirdi. ya da cok daha agir hasarla ayrilabilirdi. ne mutlu ki bir sure sonra yuruyebilmeyi ve konusabilmeyi saglamistir.

    daha sonra bu protokol 25 hastaya daha uygulanmistir. ne yazik ki bunlarin yalnizca 2 tanesi hayatta kalabilmistir.
    ama %8 ihtimal bile, daha once semptomlar goruldukten sonra olume terk edilen hastalar icin hic fena degil. yine de cok dikkat etmek lazim. kuduz cok ciddi bir hastalik.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap