6 entry daha
  • bbc'nin "the secret life of chaos" belgeselini izlememle birlikte evrenin dokusuna zaten hali hazırda işlenmiş olduğunu farkettiğim yol... halihazırda var mıydı ya da birşeyler tarafından işlendi mi bilemeyeceğim artık. :)

    yani : kendine geri beslemeli en basit sistemin bile, geçecek olan uzun zamanın (çevrim sayısı) ve sisteme giren verinin büyüklüğü (alt seviyelerdeki belirsizliği büyüklük olarak da addedebiliriz) yüzünden bir süre sonra mutlak tahmin için tamamen öngörülemez olması...

    dikkatli düşünecek olursak hatırlarsınız : dune serisinde aslında en büyük felaket, geleceğin gereğinden uzun süreler boyunca öngörülebilmesi olarak tanımlanırdı. dolayısıyla altın yol aslında 2. leto'nun da belirttiği gibi evreni geleceğin mutlak olarak öngörülemeyeceği bir evrene dönüştürmek idi.

    bu hedef son derece de insancıl zaten... düşünsenize, her zaman aynı doğaya sahip olan, doğru kararı vermek için her zaman aynı akıl yürütmeyi kullanabileceğiniz bir evren mi, yoksa belli ve elle tutulur öngörüleriniz olmakla birlikte hiç bir seçimin birbirinin tamamen aynı olmadığı, her anın az veya çok kendince eşsiz olduğu bir evrende mi yaşamak daha eğlenceli olur ?

    aşağıdaki dileğinde leto ıı.'ye katılmamak pek de mümkün değil gerçekten :

    "a universe full of suprises, that is what ı pray for."
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap