9 entry daha
  • türkiye'nin en "gelişmiş" büyük şehrinde beyin cerrahı çalışıyorum. bir bayan hasta, yanında eşi ve oğluyla polikliniğe boyun ve kol ağrısı şikayeti ile başvurdu. geceyi büyük ve aktif acili olan bir hastanede acilde geçirdiğini, orada kendisine "narkoz" verildiğini ve sabah narkozun etkisi geçmeden saat 7'de mr çektirmesi gerektiğinin söylendiğini ifade etti ( bu kadar aciliyeti olan bir tetkik gece o hastanede yapılmamış ve ilgili branş uzmanına acilen gösterilmemişti! ). şikayetlerini dinledim, kendilerine "talep ettikleri" mr'ı yazdım ve mr çektirene ve sonuç alana kadar kullanmak için reçete düzenlemeye başladım. bu arada acil mr çektirmenin bu durumda mümkün olmadığını ve kimlere acil mr çektirilebileceğini, zaten mr randevusu vermekte insiyatifim olmadığını da anlattım. üzerime gelmeye ve tartışmaya başladıklarında sıkıntı yaşamamak için telefon ederek beyaz kod dedim. o kadar yumuşak işledi ki süreç benim açımdan, güvenlik gelene kadar yardım istediğimi anlamadılar. ardından gelen güvenlik ve diğer görevliler önünde bana bağırıldı, reçete yırtıldı, rencide edildim. dahası başhekimlik tarafından tüm istekleri yerine getirilen hastanın yakınının, başhekimlik desteğiyle yaptığı şikayet önüme geldi. burada "ruh hastası", "insanlıktan nasibini almamış" şeklinde yazılı hakaretlere de uğramış ve "kendime getirilmem" önerilmişti hasta yakını tarafından. sekretersiz çalıştırılıyoruz, kanıtımız yok. savunma verdim.

    bir başka olayda da hasta 2 ay önce aynı branşa başvurmuş ve verilen tedaviyi uygulamamış, aynı şikayetlerle bana gelmişti. kendisinden tetkik istedim, reçete verdim ve tedavi uyumunu hatırlamak ve durumunu takip etmek açısından bir önceki hekimin tedavisini uygulamadığını ve kendi yaptıklarımı hasta notu olarak sisteme sadece kendi görebileceğim şekilde girdim. hasta her nasılsa bu nottan haberdar olmuş ve altı ay sonra beni şikayet etmiş ve hem nottan bahsetmiş he de kendisine kötü davrandığımı yazmış. bu şikayet izinde olduğum sürede gıyabımda değerlendirilmiş ve sözlü olarak uyarılmama ve hasta notunu da kaldırmama karar verilmiş. hasta notu hasta hakkındaki hatırlatmaydı, bir kanaat değildi, hakaret içermiyordu, mesleğimin doğal bir parçası olan bir nottu. karar verildiği halde de ayrıca savunma yazmam istendi. sekreter olmadığından olanları kanıtlamam yine mümkün değil.

    bunları bir kenara koyun, kapıyı çalmadan polikliniğe dalan bir erkek hastayı bir dahaki sefere kapıyı çalarak girmesi konusunda uyarıyorum; yarım saat sonra hastanın amcaoğlu olduğunu söyleyen biri gelip benimle niye kapıyı çalacakmış diye kavga ediyor. sakız çiğneyenleri, telefonla konuşanları uyarmıyorum artık; haksız duruma düşüyorum.

    türkiye'de hasta hakları doyumsuzlukla sömürülen bir şikayet imkanı olmaktan öteye gidememekte. şikayetçiler sevinebilir, karşınızda bulunan, mesleği hakkında zerre kadar bilgi sahibi olmadığınız ve sizin için bir şeyler yapmaya çalışan, bin bir emekle bulunduğu noktaya gelmiş doktorlar da zarar da görmekte. bu ve benzeri şikayetler nedeniyle hakkımda yazılar yazılmakta hatta ceza niteliği taşıyan geçici görevlendirmelere gidilmekte. görev yerimin değiştirilmesi için de uğraşılmakta.
    türlü fedakarlıklarla ingilizce tıp sonrası beyin cerrahisi ihtisası yapmış bir bayan doktorum. çok yanlış yapmışım. ülkemde doktorun değeri olmadığı gibi, bayan doktorun hiç yokmuş. üretken ve saygı gören bir insan olarak çalışma hayatıma başka bir kulvarda devam edebilmeyi umuyorum. çok üzgünüm.
8 entry daha
hesabın var mı? giriş yap