6 entry daha
  • celal şengör'ün, ustaca pazarlama stratejisiyle isim belirleyip daha piyasaya çıkmadan dikkatleri üzerine çektiği kitabı.

    birincisi, atatürk gibi özellikle günümüz türkiye'sinde yönetim tarzı "karşıtlarınca" tartışmaya açılan bir liderin hakkında onu olumlu bir şekilde tasvir eden bir kitap yazarken başlığını "diktatör" olarak koymak için ya çok saf ya da çok kurnaz olmak gerekir. kendisi gibi bir profesörün "saf" olamayacağını varsayarsak "pazarlamaya giriş 101 dersi"nden kalma dahi olsa popülist goygoylar eşliğinde işe yarar bir dikkat çekme çabası sergilediğini söyleyebiliriz. en azından isminin tartışılarak daha fazla bilinir hale gelmediğini kimse iddia edemez.

    ikincisi, kendisinin atatürk yahut siyasi herhangi bir kişi veya olay hakkında yazacağı bir eserin, mustafa armağan gibi kıymeti kendinden menkul sözümona "tarihçi"lerin yazdıkları eserlerden tarih bilimi açısından bir farkı yoktur. zira, celal şengör her şeyden önce bir tarihçi, siyaset bilimci, sosyolog ya da daha genel tabirle sosyal bilimci değildir. buna rağmen yukarıda belirttiğim "ideolojik kontrastları"ndan farksız bir şekilde tarih ve siyaset hakkında alanı olmadığı halde "prof" ünvanını kullanarak ahkam kesebilmektedir. yine bu sebeptendir ki, yazdığı eser 20 sene boyunca arşivleri araştırıp atatürk'ün soyağacını kendi çabalarıyla tespit eden mehmet ali öz'ün yazdığı gazi mustafa kemal atatürk'ün soy kütüğü kitabından daha değerli değildir. bu açıdan ümit kocasakal'ın "sen yer sarsıntısı ile uğraş" sözlerine sonuna dek katılmaktayım.

    üçüncüsü, celal şengör'ün özellikle son yıllarda neden kendi bilim alanı olan jeolojiden çok tarih ve siyaset ile ön planda olduğu sorusudur ki, kimileri bunun için "siyasete göz kırpmak" tabirini kullansa da, bana göre akademik alanda başarılı ve bir o kadar da "seçkinci" bir profesörün ahkam kesmelerinden fazla bir şey değildir.

    ek olarak not: kendisi yahut eseri hakkında olumsuz görüş bildirenleri kafadan "cahil" diye yaftalamak da apayrı güzel bir kafa, ama kendisinin klasik reaksiyonu haline geldiğinden takipçileri alışkındır.
59 entry daha
hesabın var mı? giriş yap