3 entry daha
  • bu tartışmaya şu görüşle son vermek gerekiyor olabilir. kemal sunal'ın söz edilen filmlerden birinde siyahi bir karakteri canlandıran oyuncuya "rengi bozuk kadın" demesi ile "ırksal" bir gönderme yapmadığı akla yerleştirilmeli. bugün algıladığımız ölçekte bir "kimlik" ya da "ırk" tartışması o filmlerin yapıldığı dönemde yoktu. bugünün algısıyla biz siyahi bir insana "zenci" demekten kaçınabiliriz. aynı şekilde "rengi bozuk" demekten de... ancak o dönem için insanların algısında bugünkü gibi bir "pozitif yaftalama" yoktu.
    küçük ve bu konudan bağımsız şöyle bir örnekle sürdürelim; yirmi yirmi bir yıl önce aile bireylerinin görevleri gereği doğuda bulunulduğu sırada, şırnak'a pikniğe gidilirdi.ve özellikle seçilen bir yerdi.tüm çocuklar bir arada oynar, tüm aileler birbirlerini soy-kütük aramaksızın hesapsızca severdi.şu an için doğuda herhangi bir ilde sözünü ettiğim bu durumla karşılaşmak mümkün değildir.bu söyleneni özellikle doksan ve sonrası doğumlu olan kardeşler kolay algılayamazlar. anap'ın,doğru yol partisi'nin işlerini gözlemleme ve analiz etme fırsatını yakalayamayanlar, bugünün ayrımcı söylemlerinin kökenlerinin nerelere dayandığını kolay bir şekilde anlayamazlar. ve yine bugünün iktidarının bu ayrımı nasıl körüklediğinin analizini de net bir şekilde yapamazlar.bugünün "ırkçı söylem" olarak geçen ifadeleri, aslında söz konusu edildikçe ayrımı getiriyor. bir zamanlar bu ülkede insanlar "kökenlerine bakmadan" birbirlerini severlerdi.
    çok uzadı...konudan sapıldı bir parça da. sadede gelecek olursak...kemal sunal'ın herhangi bir filminde "ırk" fon olarak dahi kullanılmamıştır. illa yeşilçam'da ırkçılık içeren bir dönem aranıyorsa türk sinemasında "milli sinema" adıyla anılan dönemin bazı filmleri incelensin. böylelikle hem kemal sunal'ı rahat bırakmış olursunuz; hem de yaşadığınız ülke sinemasının tarihine ilişkin sağlıklı bilgi edinmiş olursunuz.
10 entry daha
hesabın var mı? giriş yap