aynı isimde "harry potter (dizi)" başlığı da var
593 entry daha
  • kendisiyle ilgili bu sefer de binalar hakkında bilgilendirici şeyler girmek istediğim kitap serisi. öncelikle kişisel görüşüme göre en zor öğrenci kabul eden binalar zorluk sırasıyla; slytherin, rawenclaw, gryffindor ve hufflepuff olarak gidiyor. kendisine en yazık edildiğini düşündüğüm bina slytherin ve hogwarts gibi bir okulda en vasıfsız olan bina da (bu herkesin görüşüdür) hufflepuff'tır.

    neyse efendim, ben slytherin ile başlıyorum hufflepuff'la kapatıyorum mevzuyu:

    slytherin
    kurucu: salazar slytherin
    renkler: yeşil ve gümüş
    sembol: yılan
    element: su
    aranan özellikler: gelenekçilik, beceriklilik, kurnazlık, hırs, liderlik özellikleri, kendini savunma, kararlılık, zekilik, birliktelik ve güç.
    öğretmeni: severus snape, ardından da horace slughorn.
    hayaleti: bloody baron (kanlı baron)
    ortak odası: slytherin zindanları.

    genel olarak;
    - diğer bölümlere nazaran safkan büyücü oranı en yüksek olan bölümdür. zannedilenin aksine çok ender de olsa muggle doğumlular da bulunmaktadır, half-blood (melez) olarak tabir ettiğimiz en ünlü öğrenciler ise voldemort ve severus snape'tir. ayrıca harry potter da neredeyse seçilecekti.
    - slytherin ve gyrffindor'un birbirine bu denli düşman olmasının sebebi zamanında salazar slytherin ve godric gryffindor arasında çıkan safkan tartışmasına dayanmaktadır. salazar slytherin'in sırlar odasını açmasıyla zamanında çok yakın dost olan bu iki arkadaş birbirlerine düşman kesilmişlerdir. iki bölümün arasındaki bu düşmanlık yüzünden genelde gryffindor ve slytherin öğrencileri birbirleriyle arkadaş olmazlar. ama yine de severus snape-lily evans arkadaşlığı (sonradan bozulsa bile) buna istisnadır.
    - ortak odaları hogwarts zindanlarında, black lake'in (kara göl) hemen altında bulunur. yerinden dolayı odanın ışığı yeşildir.

    rawenclaw
    kurucu: rowena rawenclaw
    renkler: mavi ve bronz
    sembol: kartal
    element: hava
    aranan özellikler: akıllılık, ince zeka, bilgelik, yaratıcılık, orjinallik, bireyselcilik ve kabullenme.
    öğretmeni: filius flitwick
    hayaleti: the grey lady (gri leydi)
    ortak odası: rawenclaw kulesi

    genel olarak;
    - rawenclaw'ın aradığı özelliklerde belirgin olarak zeka olduğu için rawenclaw öğrencilerinin neredeyse hepsi derslerinde çok başarılıdırlar ve diğer öğrencilere göre daha yeteneklilerdir.
    - rawenclaw öğrencileri genel olarak rekabeti severler ama rekabetlerini genelde dersle ilgili konularda gösterirler. quidditch'te çok rekabetçi oldukları söylenemez.
    - ortak odaları hogwarts'ın kulelerinin oradadır, büyük ve yuvarlak şeklindedir. odaya diğer bölümlerin aksine bir şifreyle değil kapıda sorulan bilmeceye yanıt verilerek girilir.
    - seçmen şapka ilk başta hermione grangerrawenclaw'a koymayı düşünse de en sonunda gryffindor'da karar kılmıştır.

    gryffindor
    kurucu: godric gryffindor
    renkler: crimson (koyu kırmızı) ve sarı
    sembol: aslan
    element: ateş
    aranan özellikler: kahramanlık, soğukkanlılık, mertlik, cesaret, cüretkarlık, güçlü irade
    öğretmeni: minerva mcgonagall
    hayaleti: nearly-headless nick (neredeyse kafasız nick)
    ortak odası: gryffindor kulesi

    genel olarak;
    - dumbledore's army (dumbledore'un ordusu) ve order of the phoenix (zümrüdüanka yoldaşlığı)'na en çok üye gryffindor'dan çıkmıştır.
    - gryffindor öğretmenler tarafından en çok kayırılan bölüm olmuştur. misal harry'nin ilk senesinde öğrencilerin okul kuralları kırmasına rağmen (felsefe taşı'nı ararken) hiç puanlarının düşürülmemesi aksine puanların yükseltilmesi, birinci sınıfların kendilerine ait süpürgesi olması yasakken minerva mcgonagall'ın harry'ye nimbus 2000 hediye etmesi ve süpürgesi olan harry'den puan düşürülmemesi gibi.
    - ortak odaları yedinci katta, hogwarts kulelerinden birindedir. kızların yatakhanesinde erkeklerin girmesini engelleyen bir büyü bulunurken erkeklerin yatakhanesinde kızların girmesini engelleyen hiçbir büyü bulunmamaktadır.

    hufflepuff
    kurucu: helga hufflepuff
    renkler: sarı ve siyah
    sembol: porsuk
    element: toprak
    aranan özellikler: adama, çalışkanlık, adillik, sabır, kibarlık, tolerans, emek harcamaktan çekinmeyen
    öğretmeni: pomona sprout
    hayaleti: fat friar (şişman keşiş)
    ortak odası: hufflepuff bodrum katı.

    genel olarak;
    - diğer bölümlere nazaran, pek rekabetçi olmayıp başarıları hakkında alçak gönüllüdürler.
    - genel olarak az yetenekli öğrencileri bünyesinde barındırır.
    - şimdiye kadar gelmiş geçmiş kötü büyücü en az hufflepuff'tan çıkmıştır.
    - ortak odası, diğer binaların ortak odalarının aksine başka binadan insanlara karşı alarm olan tek ortak odadır.
    - hufflepuff ortak odası harry'nin okul hayatı boyunca hiç girmediği tek ortak odadır.

    bu bilgilerden sonra gelelim benim kişisel görüşlerime;
    slytherin hep kötü büyücüler oradan çıkar görüşüyle harcanmış bir bina oldu gözümde. öğrenci seçme kriterlerine bakarsak en zorlayan bölüm bu aslında -hem zeka istiyor hem birliktelik istiyor hem hırs istiyor derken ve bir de genelde safkanları alarak aslında çok düzgün bir büyücü topluluğunu kendine çekiyor. tamam aralarına kötüler olsun elbette ama tüm hepsinin kötü gösterilmesine hasta oluyorum. jkr tarafından bu kadar kötülenmeseydi favori binam olmaya adaydı. tamam, muggle doğumlu büyücülere olan tutumları kötü ama bu da onların kusuru olsun.
    ve neden harcanıyor; crabbe ve goyle gibi iki salağı (ve birkaç salağı daha) sırf içlerinde kötülük var diye slytherin'e koymak nedir? o kadar beceri, kurnazlık, hırs, liderlik, kararlılık, zekilik, güç isteyen bölüm bu iki salağı ne yapsın? tam hufflepuff'ı hak eden (iyi olmamalarını düşünmezsek) iki boş öğrenci onlar. jkr sırf kötüleri bir yere toplayacağım diyerek yazık etti bu binaya.

    gelelim hufflepuff'a; bu da okulun en gereksiz binası. hani şu binaya düşse insan dördü arasından bunalıma girip okulu bırakır. diğer üç bina düzgün özellikleri saysın ona göre alsın hufflepuff ise geri kalan vasıfsızları toplasın. sırf üzülmesinler diye de iyilik, çalışkanlık gibi saçma şeyleri zırvalasın. jkr'nin yaptığı en büyük ayıplardan biridir hufflepuff binası. tamam vasıfsız öğrenci hep olur ama onları da eşit olarak dağıt diğer binalara. tıpkı kötüleri bir yana toplayacağım felsefesiyle kitapta hiçbir işe yaramayan karakterleri de buraya atayım düşüncesi oluşmuş. tek düzgün hufflepuff öğrencisi cedric diggory'ydi ve o da orada harcanıyordu. ayrıca kendisi sırf jkr hufflepuff biraz ön plana çıksın diye yaratılan bir karakter bence. yoksa o çocuk da öyle pırlanta yürekli falan değil - bir slytherin öğrencisi olmaya daha yatkın bence.

    *tabii favorim gryffindor. jkr sayesinde, o kadar gryffindor'u övdü ki insan ondan başkasına bakamaz hale geldi. severim gryffindor'u, en azından içinde çeşitli öğrenci var.

    neyse. bu da hem içimi döktüğüm hem de biraz bilgi paylaştığım bir entry oldu. kaynaklar tabii ki harry potter wikia'dan. dileyen istediği kadar bilgiye ulaşabilir oradan.

    *sihir sonsuza dek sizinle olsun!
1790 entry daha
hesabın var mı? giriş yap