1 entry daha
  • alman ordusu 88 lik topu ıı. dünya savaşı sırasında sadece uçaksavar olarak değil tanksavar olarak da etkili olarak kullandı. savaşın sonuna kadar bu silahın karşısına çıkacak sadece birkaç rakibi oldu. neredeyse tamamiyle rakipsizdi.

    erwin rommel 88 likleri tanksavar olarak fransa ve kuzey afrika da ilk kullanan kişi oldu. rommel bu silahı mayıs 1940 tarihinde ingilizler karşısında herhangi bir umudun kalmadığı sırada arras'ta cepheyi yarma harekatı sırasında kullandı. libya ve mısır da ise ingilizleri çekilen panzer birliklerini yem yaparak tuzağa düşürdü. panzerleri kovalayan ingiliz tankları, daha 88 likler tankların 2 ve 6 poundluk toplarının etkili menzili içerisine girmeden bu topların ateşi altında kaldı. eşsiz bir zırh geçme özelliğine sahip olan 88 likler müttefiklere ait bütün tank ve zırhlı araçları yok ettiler. ingiliz 8nci ordusu böylece bir daha 88 liklerin menziline girmeden bunların yerlerini öğrenip hareketsiz 88 likleri topçu birlikleri ile yok etmeyi öğrendi.

    rusya harekatı sırasında da bu silahların kesintisiz görev yaptığı görülmektedir. barbarossa harekatı sırasında çok etkili görevlerde bulundu. beklenilmeyen t-34 tanklarının ortaya çıkması ile wehrmacht ait panzer tümenlerinin sadece 37 mm ve 50 mm tank topları bu tankı sadece çok kısa mesafeden etkisiz hale getirebiliyordu. panzer ıvf2 ve tiger tankları cepheye gelene kadar rus t-34 ve kv sınıfı tanklarını cephede sadece 88lik topu durdurabildi.

    daha az düz ve açıklık araziye sahip itayla ve kuzey fransa da başarılı olsa da diğer yerlere göre bu pekte fazla değildi. normandiya çıkarması sırasındaki overlord ve cobra operasyonlarında , müttefik topçu ve hava saldırıları birçok 88lik topu etkisiz hale getirmiş olsa da, çok iyi gizlenmiş 88lik toplar bu operasyonlara mani olmuştur.

    88liklerin başarısından dolayı müttefikler yeni tank modelleri üzerinde çalışmaya başladı. geçici önlem olarak müttefikler tank zırhların üzerine yeni zırhlar ekledi veya kum torbaları kullandı. almanlar ise 88 mm pa43/2 tank topu kullanan tiger tankı, jagd ve elefant tank imha edici ile bu avantajı hala ellerinde bulundurdu.

    alıntı
10 entry daha
hesabın var mı? giriş yap