93 entry daha
  • 5 kategoriye ayrılmıştır.

    adım adım gidelim ve türkiye'de neler olduğuna bakalım.

    1- fizyolojik ihtiyaçlar: açlık, susuzluk gibi yaşamsal şeylerdir. ülkemizde bu ihtiyaç gerçekleştiriliyor. mesela somali, zimbabwe ya da haiti'de yaşayanlar bu ilk ve en temel gereksinim için uğraşıyorlar.

    2- güvenlik ihtiyacı: korunma, barınma, tehlikelerden kaçınmadır. ülkemizde diğer gelişmiş ülkelere oranla "evsiz" sayısı daha az olmakla beraber maalesef artmaktadır. evsiz (homeless) olmak ekonomik olabileceği gibi ailesel faktörlerden de kaynaklanmaktadır. ancak yapılan araştırmalarda ülkemizde evsiz olanların geneli aile içi sorunlar nedeniyle bu durumdadır. güvenlik ihtiyaclarını sağlayamayan insanlar son zamanlarda artmakla beraber genele vurulduğunda ülkemizde güvenlik ihtiyacı çoğu zaman yaşanmaktadır. ev, hane, ocak gibi kavramların önemimden dolayı barınma, korunma ihtiyacı karşılanmaktadır. zaman zaman doğal afetler (17 ağustos depremi gibi), sosyal karışıklıklar (geçmişte yaşanan öğrenciler arasındaki sağ-sol kavgası) vb bu durumu sarstığında bu ihtiyaç dominant hale gelmektedir. ve kişi güvenlik ihtiyacını karşılamaya çalışmaktadır.

    3- sevme- sevilme ihtiyacı: geldik zurnanın zırt dediği yere! ülkemizde giderilemeyen ve bu yüzden piramidin üst basamaklarına geçemememize neden olan bu ihtiyaç takılı kaldığımız gereksinimdir. insan sosyal bir varlıktır ve kabul edilmek, ait olmak ister. sevmek ve sevilmek ister. ama olmuyor. ülkemizde bu ihtiyaç karşılanmıyor. örneğin bir anne çocuğuna bağımlılık geliştirecek düzeyde yaşıyor sevgisini ve bu sağlıklı bir sevgi değil. çocuğunu gerçekten tanımıyor, çocuğun ne istediğini önemsemiyor ama çok seviyor?! örneğin sevgili ilişkilerinde kişiler birbirine çok sevdiğini söylüyor ama birbirlerini gerçekten kabul etmiyor. kafalarında yarattıkları kişi olması için karşıdakini zorluyor. bu yüzden sıkıştırma, zorlama, kendi benliğinden farklı biri olmak durumunda kalma ile uğraşıyorlar. anlaşılmadığı hissi ile sürekli bir çatışma yaşanıyor. sürekli sevme ihtiyacı için koşturup duruyor. sağlıklı almadığı için ruhu huzur bulmuyor.

    4- saygınlık ihtiyacı: ülkemizde insanların neden sorumsuz olduğunu, tembellik yaptığını, işte kaytarmaya çalıştığını sorgulayıp duruyoruz. işinde başarılı olmak ne demektir? saygınlık getirir. ama bununla bitmez kişinin kendisine de saygısını artırır. başarı hissi değer görmeyi artırır. ama biz 3. basamakta kaldığımız için ne oluyor bu üst basamakta olan saygınlık ihtiyacına gelemiyoruz. gerçekten sevilsek, kabul görsek; bu ihtiyacımızın giderildiğini hissetsek başarı, statü, saygı- saygınlık gibi kavramlar daha önemli hale gelecek. maslow ne diyordu? bir üst basamağa geçmek için alt basamaktaki ihtiyacın karşılanması gerekiyor. evet toplaşın dostlar, ülkemizde başarı, gelişim, ilerleme istiyor isek yani artık 4. basamağa geçmek istiyorsak 3. basamağa yönelmeliyiz. sevgi, ait olma, kabul görmek kavramlarını anlamalı ve kendimizi geliştirmeliyiz.

    5- kendini gerçekleştirme ihtiyacı: ho ho ho diye gülüp bu basamağa gelebilen insan sayısının ne kadar az olduğunu artık anlayabileceğinizi düşünüyorum. yetenek ve karakterine uygun şeyler yapabilmektir. ve ülkemizde puanlarla kapağı bir yere atmak ya da iş imkanı var diye bölüm seçmek ya da aile istiyor diye bir meslek tercihi yapmak varken daha da önemlisi zaten 3. basamakta takılı kalmışken nasıl olcek bu??
299 entry daha
hesabın var mı? giriş yap