6 entry daha
  • ilginc bir ortacag tarikatidir. kelime, eco'nun ve engizisyonun iddia etmekten ho$landiklari gibi "kedi"den (cattus) degil, yunanca arinmi$, pur, demek olan "catharos"tan turemedir. katolikler, bu inanci en buyuk dinsizlik olarak gorduklerinden, cadilik kavramiyla ilintilendirilen kedilere baglami$lardir. aslen cathar inancinda herhangi bir cinsel ili$ki caiz degildir. cathar inancini savunanlara cathariler veya perfect (mukemmel, fransizca'da bon hommes) denirdi. bunlar, akimin liderleri olup, kendilerini izleyenlerin sadece olmek uzerelerken consulamentum $artini yerine getirmek di$inda herhangi bir inanc yukumlulugu yoktu.

    cathariler, evrende materyal olan, $ekle burunmu$ her$eyin ve evrenin kendisinin kotu olduguna inanirlardi. dunyaya birkac kez geldikten sonra ruhumuzun bu dunyadan kurtulacagini du$unurlerdi. tarikat, 11. yuzyilin ba$larinda kurulmu$, 1213'teki muret sava$i ile ilk ciddi yarasini almi$, 1244'teki montsegur ku$atmasiyla tarihin gundeminden du$mu$, 1330larda son engizisyon kayitlarinda yer almi$tir. ancak, gunumuzde bile takipcileri vardir.

    cathariler, materyal dunyanin $er dunyasi olduguna inandiklari icin, tek bir $arti olan bir din kurmu$lardi. bu $art, consulamentum (gunah silme) adiyla bilinir ve olmek uzere olan birinin gunahlarinin bagislanmasi olarak uygulanirdi. consulamentum'a maruz kalan ki$i, yemek yemez, su icmez, olmeyi beklerdi cunku gunahlari silinmi$ oldugundan materyal dunyadan ayrilmak bir mutluluk vesilesiydi. ayni $ekilde evlilik torenleri de yoktur cunku evlenip dunyaya yeni cocuklar getirmek ayip ile gunah arasi bir eylem olarak kabul edilirdi: yeni ruhlari esarete mahkum etmek kabul edilebilir bir durum degildi. ayni mantiktan yola cikarak cathariler, isa'nin da tanri olamayacagini, cunku "iyi tanri"nin ete-kemige burunerek $erri secemeyecegini iddia ederlerdi. bunun yanisira, evrenin, demiurge adini verdikleri bir varlikca yaratildigina ve bu varligin, maddeyi meydana getirmesi yuzunden, $eytan olduguna, bundan yola cikarak da, eski ahitte anlatilan tanri'nin aslinda yine $eytan olduguna inanirlardi.

    iron maiden'in montsegur parcasinda da anlatilan ku$atma sonrasinda, 225 cathari, kaziklarda ate$te yakilarak oldurulmu$lerdi, cunku yuzeysel de olsa katoliklige donmeyi ve ortacag'da cok sik gorulecegi $ekilde ba$ka bir gun daha mucadele edebilmeyi reddetmi$lerdi. bunun sebebi, dini saplantidan ziyade, bu $er dunyasinda, materyal evrende, bir an daha fazla durmak istememeleri ve ruhlarini bir an once ruhani dunyaya gecirmek istemeleriydi.
15 entry daha
hesabın var mı? giriş yap