6 entry daha
  • foucault'nun geç dönem başyapıtlarındandır, benimse başucu kitaplarımdandır. yayınlanmış 3 ciltlik cinselliğin tarihi, "cinsellik" fenomeninin oluşumunu tarihsel verilerle ele almaktadır. bu bağlamda antik yunan yapıtlarını inceleyen foucault cinsellik fenomeninin antik yunan toplumunda bilgi üreticileri tarafından nasıl ele alındığını anlatmaktadır. foucault'ya göre popüler söylem olan iktidarın cinselliği bastırması doğru değildir. ona göre cinsellik bastırılmaz; bilakis iktidar tarafından ısrarla vurgulanmaktadır, saklandığı yerden çıkarılmakta ve bir cinsel-bilim oluşturulmaktadır.

    esasında antik yunan'dan başlayıp ortaçağ hıristiyan avrupa'sına dek sürmesi planlanan bu 5 ciltlik serüven, foucault'nun erken ölümü nedeniyle tamamlanmamış, foucault'nun da vasiyeti üzerine taslak metinler yayımlanmamıştır. ayrıntı yayınları'ndan çıkan tek ciltlik (3 cilt bir arada) cinselliğin tarihi 3 bölümden/kitaptan oluşmaktadır: bilme istenci, hazların kullanımı, kendilik kaygısı. daha fazla anlatmayıp 29. sayfadaki bir pasajla bitireyim:

    ilk önce "sinir hastalıkları" aracılığıyla tıp; ardından akıl hastalıklarının nedenlerini önce "aşırılıkta", daha sonra mastürbasyon alışkanlığında ve doyumsuzlukta, giderek "üremeye ilişkin suçlar"da aramaya, hele kendi alanındaymışçasına cinsel sapmaların tümünü kendine bağlamaya çalışan psikiyatri; uzun süre özellikle "büyük" ve doğaya karşı suçlar dolayımıyla cinsellikle uğraşmak zorunda kalan, ancak xix. yüzyılın ortalarında küçük saldırıların, ikinci derecede namus düşmanlıklarının ve önemsiz sapkınlıkların kısıtlı yargılanmasına doğru yönelen adalet; geçen yüzyılın sonunda gelişerek, çiftlerin, ana babaların ve çocukların, tehlikeli ve tehlikeye maruz gençlerin cinsel etkinliklerinin içine sızan, onları korumaya, ayırmaya, önlemeye çabalayan, her yerde tehlikeli olduğunu belirten, uyarılarda bulunan, saptamalara başvuran, raporları toplayan, tedaviler düzenleyen tüm toplumsal denetimler; işte tüm bu odaklar, cinsellik çevresinde, hiç bitmeyen ve cinsellikten söz etmeye kışkırtan bir tehlikenin bilincini artırma yoluyla söylemler oluşturur ve yayar.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap