9 entry daha
  • genelde hakkinda olumlu olarak bahsedilen, roma imparatorlugu'na karsi isyan baslatmis ve buna onderlik etmis trakyali. kole oldugu ve yonetime karsi baskaldirdigi icin duyulan sempati genelde romantik seviyede kalir. halbuki spartakus'un tarihte verdigi ders basarisindan degil, basarisizligindan kaynaklanir.

    monarsiye karsi ciddi tehdit olusturmasina, iki roma lejyonunu yenmis olmasina ve koleleri ozgurlugune kavusturmayi istemesine istemis, etrafindakilere 'ayde bre kizanlar, suunlarin avalarini bi dagitalim beyaw' gibisinden seslenmesine ragmen, bu koskoca imparatorluk nasil yonetilir diye bir dusuncesi olmadigindan, bi ise kalkisip bi duzeni kaldirmak istemesine ragmen, yerine koyacagi duzeni hic dusunmediginden (hitler de ayni sebepten yenilmisti), crassus tarafindan maglup edilmistir. spartakus yenilince butun koleler yenildi sayilmis ve 6000 adam carmiha gerilmistir.

    ayrica bu sozde sempatik kisiligi, donemin unlu dusunurleri sevmezler. hatta cicero, philippicae soylevlerinde bir yandan marcus antonius'a iyice giydirirken bir yandan da spartakus'a iyiden iyiye sovmektedir.

    ataturk'un basarili olmasinin sebeplerinden biri de, bu ornekte neyin yanlis yapildiginin kendisi tarafindan iyi irdelenmis olmasidir.
317 entry daha
hesabın var mı? giriş yap