7 entry daha
  • kitabın kendisini henüz okumamamakla birlikte, kitabının üzerine okuduklarımdan anladığım kadarıyla, olay yaratan kitabında, gelir dağılımındaki bozulmanın kapitalist birikime olan olumsuz yansımasını tartışıyor. bunu yaparken de 'servet' (wealth) ile 'income' arasındaki makasın açılmasının, zenginlerin tasarruf eğiliminin yüksekliği dikkate alındığında ekonomiyi kaçınılmaz olarak yavaşlatacağı varsayımını kullanıyor. kısacası yaptığı şey, birçok marksist siyasal iktisatçının ve siyasal iktisatçı olmayan marksistin (bkz: david harvey) kapitalizmin kriz eğiliminin yapısal gerekçesi olduğunu iddia ettiği 'aşırı birikim' (bkz: over-accumulation) meselesini çok başarılı ve analitik biçimde problematize etmek ve aşırı birikimin nedenlerinden birinin gelir dağılımındaki bozulma olduğunu açıklamak. bu açıdan, kapitalizmin 'bindiği dalı' kaçınılmaz olarak kesen bir sistem olarak resmedilmesi ile de marx'ı andırıyor.

    benim açımdan, argümanın doğruluğu düşünüldüğünde bir anda bu kadar parlaması anlamlı, fakat söylediği şeyin çok da inanılmaz (bkz: ben bile düşünmüştüm) olmaması ile de şaşırtıcı. neden bu kadar olay yarattığını belli ki kitabı okuyunca anlayacağız. (yani temel argümandan ziyade, argümanı ortaya koyuş biçimi, ampirik delilleri, açıklayıcı modeli vs..)

    ha bir de 'zamanın ruhu' meselesi var tabi. bazı fikirlerin zamanı vardır..

    edit: kitabı okumazsan işte böyle saçmalarsın. piketty yukarıda tarif ettiğimin aksine tam aksine 'overaccumulation' meselesini yeterince ciddiye almayan 'neoklasik' bir yaklaşım içerisinden yazıyor.. yukarıda yazdıklarımı unutun, şu müthiş review'u okuyun anlayın:http://www.networkideas.org/…pdf/thomas_piketty.pdf
64 entry daha
hesabın var mı? giriş yap