1 entry daha
  • irlanda’nın ilk marksist işçi önderlerindendir. 1896’da ırlanda sosyalist cumhuriyetçi partisi’ni, 1912’de ırlanda ışçi partisi’ni kurdu

    birinci dünya savaşı’nın patlak vermesi üzerine savaşa karşı tavır alan james connolly, ırlanda’nın sömürge bağımlılığından kurtuluşunun da işçi sınıfının toplumsal kurtuluşu ile mümkün olduğunu savunan tutarlı bir enternasyonalistti.

    connolly’nin önderliğinde 23 nisan 1916’da başlatılan zamansız ve hazırlıksız ayaklanma yenilgi ile sonuçlandı. uluslararası sosyalist hareket içinde de yankılanan bu ayaklanmayı, rus sosyal demokrat plehanov, “zararli bir hareket” olarak nitelerken, trocki, “işçiler öclerini lyod george’un cellatlarından alacaklardır” diye selamladı. lenin ise ayaklanmanın bir “darbe” olduğu iddiasını kınadı ve “ırlanda’lıların talihsizliği, avrupa proletaryasının isyanının henüz olgunlaşmamış olduğu bir sırada yakalanmalarıdır” diye değerlendirdi.

    connolly, ayaklanmaların bastırılması sırasında ıngilizler tarafından ağır yaralı olarak ele geçirildikten sonra, yapılan gizli duruşmalarda yargılanarak idama mahkûm edildi .
17 entry daha
hesabın var mı? giriş yap