4 entry daha
  • meşhur kitabının girişinde massachusetts institute of technology'den "..., when i was hired by a university near boston just after finishing my doctorate." diye bahseden iktisatçı. çağdaş iktisat bilimi pratiklerine de sert eleştiriler içeriyor bu kitap. henüz miktar olarak kitabın hakkında yazılanlardan okuduklarımdan daha azını okuduğum için içerikle ilgili yorum yapamayacağım. fakat kitap diğer bir çok popüler iktisat yayınlarından farklı görünüyor. 'freakonomics' yahut 'predictably irrational' damarından yani. hem konuları itibariyle hem de yaklaşımın ciddiyeti itibariyle. bu biraz fransız etkisinden de kaynaklanıyor olabilir. malum, bu kitap ilkin fransızca yazıldı.

    piketty, adından çok söz ettirecek bir iktisatçı, burası kesin. fakat ne kadar sürer bu şöhret emin değilim. işin içeriği icabı bu şerhi koyuyorum. zira sunulan bir model yahut yeni bir alan vesaire değil anladığım kadarıyla. bir kerelik bir ürün. bunu hadisenin kamusal şöhret kısmıyla alakalı söylüyorum. zira piketty zaten üst düzey bir iktisat profesörü olduğunu çok kaliteli bir çok yayını ile kanıtlamış. belki başka bir konuda bir patlama daha yapar, yapacaktır da sanıyorum, ama bu rüzgarın sonunu yakında görürüz gibi geliyor.

    son olarak da bana fransızların "hala buradayız" deyişlerinin bir tezahürü gibi geliyor bu başarı. iktisat camiası fransa'nın bu alanda hakkını teslim eder fakat vatandaş pek haberdar değildir. bu gibi olgularla fransızlar büyük sevinç yaşıyorlardır orası kesin. isim biraz anglo-saksonumsu ama o kadar da olur. türkiye'de "tomas" deniyordur mesela, oysa doğrusu "toma".
67 entry daha
hesabın var mı? giriş yap