3 entry daha
  • harvard press'le yayınladığı capital in the twenty-first century kitabı epey bir el üzerinde tutuluyor. guardian, ny times, huffington köşesinde bolca yer verdi ve herkesin ilgisini çeken ve yapıtının yeni das kapital olduğu vurgusu ilgili ilgisiz herkesi çekiyor.

    her zaman marx'a karşı çok da parael düşünmüş olmasa da her zaman ekonominin eşitsizliği üzerine çalışmalarını sürdürmüş biri. kendisini ilk coursera'da bahsedildiğinde tanımıştım. özellikle gelişimini sürdüren ve stabilitesini sağlamaya çalışan demokrasilerde ekonomik eşitsizliğin nasıl buna engel olacak şekilde aşırı uçta sonuçlara gebe olduğunun örneği onun çalışmalarından örneklenerek desteklenmişti.

    genel ideolojisi hakkında çok bir bilgim olmasa da sosyalizm ve komunizm kadar uç noktalara gidilmeden eşitsizliğin ortadan kaldırılabileceğini savunan bir duruşu var. zaten ekonomik yönünü bırakıp bireysel özgürlüklerin adına bu anlayışın söz konusu olması bile bu tercihte söz sahibidir -bilmiyorum o nasıl açıklıyor. vaktinde kendisi de sanırım komünist rejimlerden uzak bir şekilde yetişmiş fakat bu eşitsizliğe karşı bir duruş sahibi olmasını engellememiştir hayatına baktığımızda.

    kendisi şu an 42 yaşında yanılmıyorsam ve bir çok açıdan bizim deviasyonu 11 olacak şekilde 25 yaş kuşağına benzer bir durumda. ne soğuk savaşın asıl propagandalarının döndüğü dönemde yaşamış olacak kadar genç ne de eşitsizliğin ve monopolilerin nasıl kurulduğu ve iyice yer ettiğini kaçıracak kadar yaşlı.

    bu açıdan yaptığı işi aramızdaki bir çok kişisinin düşüncesine yakın kaynaklardan bahsettiğini düşünüyorum. eşitsizliğin gerçek bir sorun olarak ön plana çıktığı ve bu gidişin kötüye gittiği manzarada bunu temel bir sorun olarak kabul edip bunu önlemeye çalışmak bir insan olarak hepimizin borcu.

    kitabından hiç değilse ödeme gücü düşük kesimlerin vergilerini düşürmeyi amaçlayan tavsiyesi dünyada yer bulmalıdır.
68 entry daha
hesabın var mı? giriş yap