1 entry daha
  • aki kaurismaki'nin finlandiya üçlemesinin son filmi alacakaranlıktaki ışıklar..

    film helsinki'de bir alışveriş merkezinde güvenlik elemanı olarak çalışan koistinen karakterinin çevresinde gelişiyor. film koistinen'nin sıradan ve tekdüze hayatının, karşısına çıkan ve deli gibi aşık olduğu bir femme fatale yüzünden nasıl altüst olduğunu ve tüm yaşamının nasıl değiştiğini anlatıyor. özellikle içine çekildiği bir soygun tezgahında suçun onun üzerine kalması ve kostinen'nin de bunu değiştirmek için, bir şeyler yapabilecekken hiç bir şey yapmamasını yalnızlık umutsuzluk ve kayıtsızlık merkezinde ele alıyor. "umut yoksa eğer geriye ne kalırın" cevabının da gayet etkili bir dille anlatıldığı bir film aynı zamanda...

    kısaca film bu noktalara değinirken şunu da belirtmem gerekir ki, yönetmen kullandığı çekim tekniği renk tonaj ve karakterlerin kimliklerinin betimlenmesinde o kadar başarılıydı ki filmin konusu adeta film için bir detay kıvamında kaldı.. konu olarak basit ve bilindik gibi görünse de işleniş ve detaylarıyla izlediğim en özgün filmlerden biri olduğunu rahtlıkla söyleyebilirim. aki kaurismaki dram ile absürtlüğü o derece orantılı ve güzel yedirmiş ki filme, etkilenmemek neredeyse olanaksız..

    yine bir çok filminde olduğu gibi tiyatral oyunculuklar ve donuk ifadesiz surat imi yer yer absürt detaylar aki kaurismaki'nin özgünlüğünün kanıtı, adeta filmlerinin imzası. cesaret isteyen bir teknik ve profosyonelce başarılmış bir sinema şöleni. 2006 da cannes'da altın palimiye için yarıştığını da unutmadan ekleyelim bu filmin..
8 entry daha
hesabın var mı? giriş yap