1 entry daha
  • 1985'te yayınlanan bu ansiklopedide, iskender savaşır ve bilge karasu ile birlikte yayın kurulu'nda yer alan vedat çakmak'tan öğrendiğimize göre iletişim yayınları'nın "batmaya doğru giden çizgisini" düzeltmiş.[1] evet, belirttiği gibi teleteknik, yani commodore 64'ün bu topraklara girişi ile paralel yürümüştü bu ansiklopedi procesi ama sanırım yayınevinin durumu o zamanlarda da parlak değildi. diğer meşhur örnek olarak, sosyalizm ve toplumsal mücadeleler ansiklopedisi vardı bi de. yayınevi, aslen haftalık yeni gündem'in kapanması ile almış başını gitmişti diye biliyorum. murat belge de demişti sanırım bunu.

    üniversite öncesi programlama hakkında ilk bilgilerimi aldığım ansiklopediydi (gerçi üniversite ve sonrasında kendimi nasıl geliştirdiğim konusu meçhul ya). nasıl olmuşsa olmuş, balıkesir'de ikinci el olarak kelepire almıştım takımı. fasikül sürecine yetişemedim ben.. donanım ve yazılım bilgileri, programlama soruları ve çözümleri, sözlükler vs. dolu dolu ansiklopedi bu. bi de, makale tarzı ek bilgi yazıları vardı ki tadından yinmezdi. örneğin, sanırım 6. cilt olması lazım, video oyunları hakkında kapsamlı yazılar vardı ki belki aktarırım buraya.

    evet, çeviri bi eserdi: armando curcio editore tarafından 1984'de yayınlanmış "basic: enciclopedia dell'informatica dei mini e personal computer" isimli ansiklopediden mülhemdi ama sanırım bizimkine özel katkılar da yok değildi; şu an elimde tuttuğum 1. ciltte toygar akman'ın "eb-ül-iz'in 'robot adamları'" diye bi yazısı var söz gelimi.. eh, orcinal adından ve tarihinden de anlaşılacağı üzere ağırlıklı olarak basic üzerineydi tabii.

    ayrıcana, rastladığım tüm baskılarda ciltleri krem rengindeydi. koyu renkli olanlar, ya fasiküllerin gayrıresmi ciltlenmesiyle oluşmuş ya da piyasada kalmayınca istek üzerine iletişim tarafından ciltlenmiş. ben daha çok 7. cildini severdim, çünkü yapay zeka'dan bahsederdi ve gayet anlaşılırdı. hatta güdük bitirme tezim için ilk baktığım kaynak olmuştu.

    herşeyi geçtim, bugün olivetti fanboyu isem bu ansiklopedi sayesindedir. elalem apple, nintendo vs. takip eder, bize de düşe düşe italyanlar düştü! \o/

    (bkz: basic: enciclopedia dell'informatica dei mini e personal computer)
    (bkz: bilgisayar: çağdaş teknoloji ansiklopedisi)

    [1] vedat çakmak, "uygarlığa karşı bilgi teknolojileri", bianet, 10 haziran 2006
    http://eski.bianet.org/2006/06/09/80128.htm
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap