9 entry daha
  • bu canım abiyi ilk üniversteye başladığım yıllarda, dawkins kitaplarıyla (selfish gene, kör saatçi vs) koordineli mi denir, ne denir, işte bunları hep aynı dönem okumuş, dawkins'e "dawkins sen haksızsın ibne" demiştim.

    şimdi hani bildiğin şeyler vardır, çok da iyi hatırlıyorsundur (ya da hatırladığını düşünüyorsundur) ama o bilginin üzerinden kimbilir kaç yıl geçmiş, tekrar aynı "bilgi ve polemik yığınına" "o alana" döndüğünde hatırladıkların sana daha farklı veçhelerini gösterir, her şey daha bir eyçdiğ kalite görünür, o zamanlar ayamadıklarına "işte şimdi" ayarsın ya, yeniden kendisini okumaya başladığım şu günlerde de aynen bunu yaşıyorum.

    elbette adaptasyonculuk boktan bir görüştü, elbette evrim aşamalarla değil sıçramalarla gerçekleşirdi çünkü uzun başarı dönemleri boyunca biriken yararlı ve nötr mutasyonların türleşmeyle sonuçlanan süreci tetikleyebilmesi için seçilim parametrelerinde ciddi ve/veya ani değişimlerin olması, ya da popülasyonun daha küçük yalıtılmış gruplara ayrılmış olması gerekirdi .... ama bunların dışında ya da daha doğrusu, ötesinde, üzerinde, gould bana tekrar, bilimin hiç de lise bir biyoloji kitabında anlatıldığı gibi bir yöntem izlemediğini, bilakis düşe kalka, tökezleyerek, bazen yalanlara kanarak ilerlediğini, çünkü sık sık unuttuğumuz üzere aslında son derece insani bir etkinlik olduğunu; bilgisayar modellerimizle, onları iyi kötü açıklamaya çalışan kuramlarımızla donuk suretlerini yakalamaya çalıştığımız evrim, canlılık gibi mevzuların göründüğünden çok daha karmaşık, ama tam da bu yüzden (neden nasıl sormayın), çok daha basit ve güzel olduğunu hatırlattı. tanıdığım tanımadığım bu satırları okuyan herkese tavsiye ediyorum.

    kendisi hakkında sözlükte şimdiye kadar yazılmış yalnızca 11 entri olmasını bir haksızlık, ama gould'dan çok kendimize yapılmış bir haksızlık olarak görüyorum. saygılarımla.,

    (not: burada yaklaşık 15 paragraflık yazılıp yazılıp kırpılmış "hakkında konuşmak istediğim onca şey, ve şuncacık az zamanım var" tarzı dağınık dağınık, anlatmak istediği fikirleri bir türlü toparlayıp "adam edememiş" bir entri vardı. bunca sevdiğim ve ufkumu biraz olsun genişletmeme vesile olmuş bu büyük adam hakkında bu kadar "özet" bir entri yazmak da benim gould'a ve kendime yapmış olduğum haksızlık olarak şu kenarda dursun, belki ilerde borcumu öderim.)
8 entry daha
hesabın var mı? giriş yap