9 entry daha
  • 1900'lü yıllarda fransa, rusya, ısveç, norveç, çekoslavakya ve polonya ile tek tük ıngiltere ve amerika’da görülen bu akım gerçek anlamda kendini tüm sanatlardaki gelişmesiyle almanya’da göstermistir. normal olanin dışına taşan, insanın bilinç altındakileri dışarı taşıması, yansıtması olarak söyleyebilecegim bu akım dilimizde”ıfadecilik, anlatımcılık, kendilikçilik, ruhsal yaşantının içerikleriyle, tinsel içerikleri dile getiren çağdaş sanat akımı olarak karşılık bulur.” öncelikle resimde görülmüş, daha sonra heykel, mimari, edebiyat, tiyatro ve müzige yansımıştır. “duygusal tepkileri yansıtmak amacıyla çizgi ve rengin doğadan bağımsız kılınarak oldukça özgür bir biçimde kullanımıyla, kalın boya hamuru yoğun renk, karşıt degerler ve biçim bozma resimde kullanılan ekspresyonist üsluptur.dışa vurumcu akım en çok almanya’da talep görmütür. bunun temelinde de germen ülkelerinin yaşadığı toplumsal bunalımlar ve baskı rejimlerinin etkisi vardır.
    1919-1939 yilları arasında almanya’da alman dışavurumcu akımın etkisi ile dışavurumcu alman sineması ortaya çıkmıstır. “disavurumculukta gölgeli bir ışıklandırma, gerçeküstü bir dekor, yapay rol yapma ve gerçek olmayan bir dünyada gezinen kameranın aşırı üslubu dikkat çeker. filmlerde kaba ve barbar görüntüler hakimdir.
    dr. caligari’nin muayenehanesi
    sinema tarihinde çok önemli bir yeri olan dr. caligari’nin muayenehanesi adlı film 1920 yılında robert wiene tarafından çekilmişen önemli dışa vurumcu alman filmlerinden biridir.
    filmde oyuncular oldukça abartılı ve teatral bir oyun ortaya koymuşlardır. özellikle dışavurumcu alman sinemasında oldukça fazla görülen abartılı oyunculuk filmde fazlaca yer alır.dekorlar oldukça göze batmaktadır. doğal olmayan bu dekorlar dışavurumculuğun izlerini taşır. özellikle eğri çizgiler abartılı cisimler(sandalye vs.)simetrik olmayan oda dekorları ön plana çıkmaktadır.
    filmde yer alan konu dönemine oldukça uygundur. bir güç mücadelesi oldukça psikolojik ve dramatik bir biçimde ele alınmıştır. kişilerin ruh durumları filmin konusunda çok önemlidir. bir doktorun uyurgezer bir insanı kontrolü altına alma çabası ve hatta bu konudaki takıntısı oldukça iyi bir biçimde sunulmuştur. ayrıca filmdeki ‘mağdurlar’ çok iyi bir şekilde ele alınmış bunlar anlatılırken soyutlama ve simgecilik gibi yöntemler tercih edilmiştir.
    dışa vurumculuğun en önemli nanesi ise bu filmde de vardır.tamamı doğal olmayan ışıkla çekilmiştir. büyük gölgeler bunun en belirgin göstergesidir. bunun dışında yakın çekimlerdeki gölge kullanımı dramatik etkiyi artırmıştır.
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap