6 entry daha
  • bizim felsefe profesorlerinde adet oldugu uzere kendisi de bir felsefe tarihi kitabi yazmistir. felsefe muderrislerimiz, dusune uretme kisirligindan muzdarip olduklarindan oturu yegane eser(!) verdikleri alan felsefe tarihi kitabi kaleme alma alanidir. gokberk de gelenegi bozmamis; hatta bu gelenegin ilklerinden olmustur.

    kitabin icerigi icin bir sey diyemeyecegim fakat, kitap ilk baskisini 1961'de yapmis olmasina ragmen, 19 yuzyil felsefesi der hegel, comte, mill ve spencer'dan kisaca bahseder ve perdeyi kapatir. gerek 19. yuzyilda gerekse kitabin ilk baskisinin yapilacagi 1960'li yillara kadar nice filozof gelip gecmistir. benim elimdeki 80 baskisi da ayni noktada son bulmaktadir, kitapcida inceledigim son baskisi da ayni noktada son bulmaktadir. hangi saikten oturu gokberk geri kalan dusunurler hakkinda bilgi vermemistir?

    ıdealizm sularini terk edip tehlikeleri sulara girmemek icin mi, ozgun bir eser vermek kaygisi yerine "duzgun" bir ders kitabi yazip felsefe ogrencilerine bol bol satilmasi gayretkesligi ile mi, yoksa son akimlar hakkinda (pek de son sayilmayanlar da vardir aralarinda) bilgisi olmadigi icin mi?

    saniyorum ki bu etmenlerin hepsi belli nispetlerle rol oynamistir "felsefe tarihi"ni yazarken.
13 entry daha
hesabın var mı? giriş yap