144 entry daha
  • şamanizmde göğe açılan kapı olarak inanılan yıldız. şamanlar buraya yükselir, tanrı da elçilerini buraya yollayıp iletişimi sağlarlarmış. antik mısır'da da sirius orjin alınarak yapılan takvim kullanılırmış. sirius'un şafaktan ilk doğduğu gün yılın başlangıcı olur ve o gün kutlamalar yapılırmış. nil taşar topraklar bereketlenirmiş. parlaklığıyla dikkat çektiğinden insanlar tarafından tanınması çok eskiye gider. yaz sonlarına doğru orion takımyıldızı doğtuktan sonra gökte belirir.
    yanlış hesaplamadıysam 3 ağustos gibi saat 05:00 civarı ufuktan kendini göstermeye başlayacak. bakalım belli bir ritüeli neyin var mıymış bu kutlamaların. kutlamak gerek, kim sevmez ki sirius?
    bu arada bu yıldızın çokça göz kırpmasını atmosfere bağlıyoruz. ama belli bir süre bakarsanız fark ediliyor, kızıl, sarı, turuncu gibi renkler alıyor az da olsa. güneşin yansımasından dolayı mıdır? bazı kaynaklarda sirius'un eskiden kırmızı olup sonradan maviye dönüştüğü geçiyor. hatta batlamyus kırmızımsı, marcus manilius da deniz mavisi olarak nitelemiş. sebebinin sirius b'nin betelgeuse gibi henüz kızıl dev evresinde olduğunu söyleyenler var fakat kanıtlanmış değil tabii.

    çok ilginç bu yıldız. takipçisiyiz her daim.
135 entry daha
hesabın var mı? giriş yap