4 entry daha
  • 2010 yılında oğuz tansel halkbilimi ödülü'nü de almış, yazarın yüksek lisans tezinden oluşturulmuş, kendi deyimiyle melez, keyfle okunası bir eser.

    önsöz niyetine yazılan kısımdan bir alıntıyla kitabın başkalığına bir dikkat çekeyim, masalları ve çözümlemelerini seviyorsanız okuyun, atlamayın.

    " 'göz önünde bulunanın görünmezliği' edebiyatta 'masal' kadar hiçbir türde azabını bunca yaşamamıştır. kaldı ki her şeyden önce 'edebi tür' olduğu atlanarak -klasik masalların içerdiği şiddete ve pornografik simgelerin çokluğuna rağmen- tatlı, boş bir kanma anı, bir çeşit zihinsel rehavet, duygusal kışkırtıcılık olarak görülür. kuşkusuz devrimci, yenilikçi masalın edebi hazlarının yanı sıra kendi türüne özel, isyan, politik tavır ve özellikle öteki olma arzusu bazında ruhsal ihtiyaçların, sosyal handikapların anlatımında ayrıcalıklı olanakları vardır. klasik masalsa bilinçaltı simgelerini ve genetik hafızayı kullanarak, görünür hikâyenin altına bambaşka bir hikâye, iktidara hizmet eden ideolojik bir ileti düzeni kurar. iktidara ihtiyacı sorgulayan masallar yerine, yayılması teşvik edilenler de bu tür masallardır. ama nedense masal güçlü etkisi bilinmesine rağmen o kadar küçük görülür ki, entellektüeller için bile eleştirel dikkatten yoksun kalır. ne bir ölü olan pamuk prenses' in iradesi dışında öpülmesi irkilmeyle karşılanır, ne de hansel ve gretel gibi çocuğu ölümcül koşullara terk etme, yamyamlık, hırsızlık, cinayetle ilerleyen bir masal romantizm maskesinden kurtulur. biçimlendirdiği kimlikler, geleneksel olanın talep ettiğidir ve onunla ama az, ama çok uyumludur da. masalın bağımlı kadından, çağdaş yaşamın derhal ve kusursuz olarak talep ettiği bağımsız kadın tipine geçişte de kendini yeniden yaratır, özellikle sinemada. bağımsızlık korkusu arttıkça da, kadın için kurtuluş ya da sığınma talebi masalın işlediği hayaller üzerinden ilerler. sanki o kurtarıcı erkekler doğal hakmış da, kadın başka türlü bir yaşamın beceriksizliğinde haddi olmayarak dolanırmış gibi..."
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap