4 entry daha
  • bana ortaokul bebesiyken bilimi sevdiren kitap. eğer ki quantum ya da kütleçekimi teorilerinde çok büyük değişimler olmazsa, ilerde çocuğuma bırakacağım miras. bu kitabı anlayarak okuyan birinin fiziğe aşık olmama ihtimali yok. bende tübitak yayınlarından 2005 basımı var, hala altı çizili bir şekilde durur kitaplığımda. hatta ara ara dönüp tekrar bakarım nerelerin altını çizmişi diye. beğendiğim, dikkatimi çeken yerleri paylaşayım, izninizle;

    -dünya'nın ve diğer gök cisimlerinin (yıldızlar, gezegenler ve karadelikler) neden yuvarlak olduğunu bu kitaptan, richard feynman'dan öğrenmiştim.

    -jüpiter'in ayları kitleçekim hesaplarının bazen 8 dakika ilerisinde bazen de 8 dakika gerisinde kalmasının nedenini araştıran roemer ışığın jüpiter'in aylarından dünya'ya gelmesinin zaman aldığını fark ediyor ve bu sayede ışık hızını hesaplıyor.

    -yine kütleçekim hesaplarına göre farklı davranan uranüs'ün bu davranışının nedeni olarak bir başka gezegenin çekim etkisi olabileceğini fark ediyorlar ve hesaplamalar sonucunda o gizemli gezegenin yeri tespit edilip teleskopla bakılıyor ve ta-ta-ta-tam: neptün keşfediliyor.

    -iki elektron arasındaki yerçekimi kuvvetinin elektriksel çekim kuvvetine oranı 10 üzeri 42'li bir sayı gelmesi ve evrenin çapınının bir protonun çapına oranının da 10 üzeri 42'li bir sayı gelmesi.

    -bütün kütlelerin düştüğü ve enerjisi olan ışığında enerji-kütle değişiminden gelen bağıntı ile ışığında düştüğü. hatta buna örnek olarak güneşe yakın olan ışığın doğrultusunun sapması.

    -fizikteki hiçbir yasanın tam doğru olmaması.

    - richard'cığımın en sevdiğim sözlerinden biri: "doğa'nın güzelliklerinin derin bir matematik anlayışı olmayan kişilerce duyumsanabileceği şekilde açıklanamaz."

    -jeans'ın bir sözü: "büyük mimar bir matematikçi olsa gerek."

    -yine richard'cığımın bir sözü: "hiçbir entellektüel açıklama, sağır kulaklara müziğin ne tür bir deneyim olduğunu açıklayamaz."

    -enerjinin korunumu yasası ilk kez bir fizikçi tarafından değil bir tıp adamı tarafından açığa çıkarılmıştır.

    -canlı varlıklardaki en küçük moleküller proteinlerdir ki bunlar da tirbüşon özelliği vardır, sağa doğru dönerler.

    -polarize bir ışığı sudan geçirerek sudaki şeker yoğunluğunun saptanabileceği.

    -dünya'nın kendi ekseni etrafındaki dönüşünün giderek yavaşlaması ve bunun da nedeni gelgit sürtünmesi olması.

    -çekirdek içi güçlü kuvvetler bakımından proton ve nötronun ayırt edilemeyeceği.

    -"bilimsel olmak; sadece neyin olası neyin daha az olası olduğunu söylemektir."

    temel fizik bilgisi olan herkesin okuması gereken kitap.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap