4 entry daha
  • hakkında şöyle bir yazı buldum:

    süreyya tahsin aygün adını bilen var mı içinizde?.

    ülkemizde ilk hücre tedavisi ord. prof. dr. süreyya tahsin aygün tarafından 1957 yılında yapıldı. süreyya tahsin aygün dünyadaki ilk kuru (liyoflize) sığır vebası ve antrax aşısını geliştirdi. hoca dünyadaki ilk virus kültürü kitabını yazanlardan biriydi. amniyotik sıvıda ilk kök hücreyi 1957’de tanımladığında dünyada kimse amniyotik kök hücre kavramını bilmiyordu, 45 yıl sonra dünya kök hücreyi 2002 yılında nature dan öğrendi. genetik hastalıkların chimera yaratarak tedavi edilebileceğini iddia ediyordu, ve 1972’de yakında organ naklinin yerini hücre nakli alacak dediğinde ve kök hücrelerle nöronal hasarların onarılabileceğini söylediğinde kimse ona inanmamıştı.

    tüm dünyada thalidomid faciası yaşanırken, o thalidomidi ülkemize sokmamıştı. amerika da dr. chelsy thalidomit faciasını önlediği için kahraman ilan edilirken, o şarlatan ilan edildi.

    dünya üzerinde kök hücre üzerine ilk çalışmaya başlayan bilim adamıdır. bu yönde müthiş adımlar attı. türkiye'de ise bir tutuklanmadığı kaldı. veteriner okulu mezunu olduğu için bütün tıp ve eczacı camiası, hocaya müthiş cephe aldı. çalışmalarını yasakladılar.

    amerika ve isviçre "bize gel. sana istediğin laboratuvarı açalım" dediler. hoca, kabul etmedi. "ben türküm, ülkeme hizmet ederim" dedi. gitmedi. yaşam boyu izin almak için savaştı. ama kabul etmediler.

    dünyada kök hücre devrimini başlatan adam, terk edilmişlik, itilmiş ve kakılmışlık içinde öldü.

    saygılarımla

    prof. dr. ethem güneren
35 entry daha
hesabın var mı? giriş yap