9 entry daha
  • lenin, stratejik siyasal müdahaleye oldukça önem vermiş ve bunu üç temele dayandırmıştır: tek mücadele, tek kuram, tek önderlik.
    tek mücadele kavramı, esas olanın sınıf mücadelesi olduğunu, başka mücadeleler arasında bir mücadele olmadığının ifade eder.
    tek kuram ise, iki farklı amaca hizmet eder: ya sınıf mücadelesinin devrime doğru ilerlemesine yardım eder ya da burjuvazinin devrim olasılığını önlemesine ve hakimiyetinin sürmesine.
    tek önderlik ilkesi, oldukça tartışmalı bir konudur. lenin’e göre işçi sınıfı, yaşam ve çalışma koşullarının kısmen ve kısa dönem iyileştirilmesini sağlayan sendikacılığa sarılarak, asıl kurtuluşun ancak üretim araçlarının özel mülkiyetten kamusal mülkiyete geçirilmesiyle gerçekleşeceğini göz ardı ederler. işçi sınıfının gözünü açmak için, kuramı ve kuramın uygulanışını anlayan bir grup insandan oluşan bir parti, işçi sınıfına önderlik etmelidir.
    rosa luxemburg ise, bir disiplin dayatmasının burjuva toplumunun yinelenmesi olacağını ve işçi sınıfının kendi istek ve etkinliklerini izlemesi bakımından onlara güvenilmesi gerektiğini söyleyerek lenin’e karşı çıkar.
23 entry daha
hesabın var mı? giriş yap