8 entry daha
  • bu filmler dönem dönem değişik karakteristiklerdedirler.

    ilk başta siyah beyaz filmleri ele alırsak, siyah saçlı masum kız ile ince bıyıklı veya takım elbiseli, bazen hafif çapkın fakat namuslu jönün hikayesinde her daim yakışıklı veya karizmatik kötü adamlar (ki onlar gururlu ve asildirler) ve sarışın kötü kadınlar bulunur. tiplemeler bayanlarda tombuldan balıketine uzanırken, erkekler sarışın* veya esmer* ama mutlaka temiz yüzlü ve iyi giyimlidirler. hikaye ne olursa olsun temizliklerini kaybetmez bu insanlar. ve mutlaka çok düzgün bir türkçe konuşurlar.

    60'lı yıllarda daha çok salon filmi furyası göze çarpar. bu sefer, hemen hemen aynı esas kızlar vardır, ama kilo vermişlerdir ve estetik mucizesinin nimetlerinden faydalanmak da ayıp değildir**. erkekler daha bir "gerçekçi" olmaya başlarlar. hala herkes aşkı için ölür ve de namusludur ama, artık normal hayatın akışı da görünmeye başlamıştır filmlerde. fakir zengin ayırımı melodramatik olmakla birlikte masalsı değildir artık.

    70'ler göz doldurucu bir güzellikte gelir. saf duygular, tertemiz aşklar artık gençlik rüzgarlarıyla ve toplumsal problemlerle göze çarpar. tarık akan ve gülşen bubikoğlu veya hale soygazi, artık toplumun iyiden iyiye parçasıdırlar. yanlarında da mutlaka komedi üyeleri vardır, karakter oyuncularıyla birlikte. genellikle kardeşler halit akçatepe, kemal sunal veya hababam sınıfı'ndan bir diğer oyuncudur. işçi sınıfının sorunları belirtilirken, emek, saygı, sevgi, adalet gibi değerler özellikle vurgulanır. münir özkul monologları da özellikle bu dönemde meşhurdur.
    yine aynı döneme ait komedi filmlerinde, yine aşk, adalet ve emek vardır, fakat bu sefer inanılmaz güçlü bir mizah ile ve muhteşem çekim teknikleriyle süslenmiştir*.

    tabi bir de seks filmleri vardır ki, kendileri aslında şu anda gösterilen erotik filmlerden çok da farklı değildirler.

    80'lere geldiğimizde topluma mesaj vermekle yükümlü ve yaşlanmış veya çok yakışıklı olmayan jönler, arabesk karakterler, veya yeni yetme manken çocuklar eski jönlerin izindedir. bu dönemde çok nadir kaliteli filmler yapılmıştır. genel olarak uyuşturucu ve fuhuşa basmakalıp yaklaşan eserler varken, bir yandan en gerçekçi ve güçlü oyunculuğuyla müjde ar ve atıf yılmaz kalplerde derin bir iz bırakırlar.
    bir de, yine nadiren çok kaliteli komedi filmleri vardır, özellikle şener şen toplumsal komedide kemal sunal ve ilyas salman ile birlikte çok başarılıdır.

    90'larda sanatsal değer taşıyan filmler yapılmasına özen gösterilmiş, fakat bu filmler de toplumdan kopuk kalmışlardır. yine de 90'ların sonuna doğru özellikle sinemada türk filmi yeniden popüler hale getirilir.
    şimdilerde türk filmleri çok değişik ve amerikan filmlerine eskisine oranla çok daha benzer üretilmektedir.
    tabi arada nuri bilge ceylan veya zeki demirkubuz gibi olağandışı ve olağanüstü örnekleri istisnai kabul etmek gerekir. son olarak neredesin firuze filmi ile yine toplumsal komedi yapılabileceği görülmüştür. bu dönemin esas adamları yumuşak yüzlü, bakımlı, fakat bir yandan da bizim gibi karışık ve derindirler.
31 entry daha
hesabın var mı? giriş yap