4 entry daha
  • sigmar gabriel (d. 12 eylül 1959, goslar) alman siyasetçi, 2009'dan beri almanya sosyal demokrat partisi (spd) başkanı, 17 aralık 2013'ten beri de federal ekonomi ve enerji bakanı.

    belediye işçisi walter gabriel (1921–2012) ile hemşire antonie gabriel çiftinin ikinci çocuğu olarak dünyaya geldi. üç yaşındayken annesi ile babası ayrıldı. siyasete atılmadan önce öğretmenlik yaptı. 1977 yılında daha lise öğrencisiyken spd'nin gençlik örgütüne katıldı. 1999 yılında gerhard glogowski'nin (gerhard schröder'in ardılı) ayrılmasından sonra aşağı saksonya başbakanı oldu. şubat 2003'te yapılan seçimlerde rakibi hıristiyan demokrat birliği (cdu) adayı christian wulff karşısında yenilgiye uğrayarak görevini bıraktı. bu görevin ardından spd'nin pop kültür ve pop söylem temsilcisi olarak görev yaptı.

    2005'te, birlik partileri (cdu/csu) ve spd arasında kurulan ilk angela merkel hükümetinde çevre, doğa koruma ve nükleer güvenlik bakanı oldu. bu görevi sırasında uluslararası yenilenebilir enerji ajansı'nın kuruluşunu destekledi. gabriel, ülkedeki göçmenleri hedef alan açıklamalarıyla tepki çeken alman merkez bankası yönetim kurulu üyesi thilo sarrazin’in partiden ihraç edilmesini istedi. aynı zamanda israil için "apartheid rejimi" benzetmesi yaptı.

    spd, 27 eylül 2009'da yapılan federal seçimlerde büyük bir hezimete uğradı ve 11 yıl aradan sonra iktidardan düştü. aynı yıl içinde gerçekleştirilen ve genel başkan franz müntefering’in aday olmadığı kurultayda gabriel, parti liderliğine seçildi. iki yıl sonra yapılan kurultayda tekrar genel başkanlığa seçildi. 22 eylül 2013'te yapılan federal seçimlerden sonra cdu/csu ve spd arasında kurulan 3'üncü merkel hükümeti'nde şansölye yardımcılığının yanı sıra ekonomi ve enerji bakanı oldu.

    bir kız çocuğu babası olduğu türk kökenli munise demirel'le olan evliliğini 2000 yılında noktaladı. gabriel, 2012 yılında anke stadler adlı bir diş hekimiyle hayatını birleştirdi. bu evliliğinden de bir kız çocuk babasıdır.

    kaynak: vikipedi
33 entry daha
hesabın var mı? giriş yap