6 entry daha
  • bazı fiziksel sistemlerin, kuantum durumunun zaman ile ya da zamandan bağımsız değişimini tanımlayan bir kısmı türevsel denklemdir. erwin schrödinger formülize ettiği için schrödinger dalga denklemi diye anılır.
    klasik mekanikte, hareket eşitliği newton'un ikinci kanunudur. bu ve benzer formülasyonlar mekanik sistemlerin hareketini çözmek için kullanılır ve matematiksel olarak sistemde ilerleyen herhangi bir zamanda olacak değişiklikleri ön görür.
    fakat kuantum mekaniğinde ise durum daha farklıdır. kuantum sistemi için newton kanununun eş değeri schrödinger dalga denklemidir.
    kısaca newton'un ikinci kanunu'nun kuantum mekaniğindeki benzeridir diyebiliriz. basit cebirsel bir eşitlik değil, kısmi türevsel denklemdir ve sistemin dalga fonksiyonunu tanımlar.
    klasik mekanikte bir parçacık, zamanın her diliminde kesin bir pozisyon ve kesin bir momentuma sahiptir. bu değerler, parçacık newton'un ikinci yasasına göre hareket ettiği sürece deterministik olarak değişebilir. ancak kuantum mekaniğinde parçacıkların kesin özellikleri yoktur ve parçacıklarla ilgili bir ölçüm yapıldığı takdirde sonuç olası dağılımdan rastgele çıkarılır. yani schrödinger eşitliği olası dağılımları ön görür ve her ölçümün kesin sonuçlarını vermez. ancak bu eşitlik de bir parçacağın dalga fonksiyonunun değişimleri deterministik olarak tanımlanır.
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap