6 entry daha
  • bazı filmlere zamanının ötesinde derler ya, işte o deyiş herhalde bu film için söylendi. sonuna kadar bu sözü hak ediyor.

    --- spoiler ---

    filmin senaryosu o kadar kaliteli ki, resmen bir çağı başlatmış. hapishane film ve dizilerinin bu kadar özel ve güzel olması bu film sayesindedir. elbette bu filmi en çok josé giovanni'ye borçluyuz fakat yine de jacques becker olmasa bu kadar iyi olmazdı. filmin içine bizi sokabilmek için o kadar çabalamış ki gerçekten hayran kaldım. uzun kazma sekansları bunun en büyük örneğidir. insanın çaresizliğini, hapishanenin zor şartlarını da dönemine göre mükemmel şekilde yansıtmıştır. film bu yönleriyle bile iyiyken, yetmemiş bir de bomba mı bomba bir sonla bize son darbeyi çakmıştır. hem de öyle bir son ki, empati yeteneği çok gelişmiş birini delirtebilecek seviyede bir sondur bu. soğuk soğuk terletir, sinir krizi geçirtir. ayrıca bir de kötü armağan etmiştir sinema dünyasına, inanılmaz bir kötü. yani o kadar yenilik sunmuş ki sektöre, saygıyla eğilmeden geçemeyiz.

    --- spoiler ---

    sözlükte bile o kadar az kişi izlemiş ki, şaştım kaldım. sadece hapishane filmi severlerin değil, herkesin kesinlikle izleyip yorumlaması gereken, tüm hapishane filmlerinin babası olan müthiş film.

    ayrıca rotten tomatoes sitesinde ingilizce olarak ''the hole'' veya ''the nightwatch'' olarak belirtilmiş. her ne kadar fransızca delik anlamını taşısa da, bence ''the nightwatch'' daha iyi oturuyor filme...
118 entry daha
hesabın var mı? giriş yap