4 entry daha
  • stephen frears'ın en sağlam filmlerinden. dendiği gibi basit bir hikaye üzerinden ölüm sorgulanıyor. basit bir hikayesi var: terrence stamp'in canlandırdığı hırsız, arkadaşlarını satıyor mahkemede ve bunun karşılığında 10 sene boyunca dışarıda yanında bir polisle hayatını yaşayabiliyor. ama arkadaşları bunu unutmaz tabi ki ve peşine takıyorlar kiralık katiller. film iki kiralık katil, hırsız ve "yanlış yerde, yanlış zamanda olan" bir kadın üzerinden ilerliyor. bu karakterler üzerinden, özellikle bankayı soymaya kalkan stamp'in canlandırdığı karakter üzerinden ölüm sorgulanıyor. basit hikaye, ama işlenişi ile farklı bir film olmuş. tam bir avrupa filmi. hollywood'un kiralık katil flimlerindeki klişelerden çok azı kullanılıyor. mesela gerim gerim geren müzikler yerine coğrafyadan ötürü ispanyol müzikler tercih edilmiş. mesela hollywood'un bu tür filmlerde kullanmadığı mizah burada kendisine yer buluyor, polislere çok az değiniliyor, görkemli aksiyon sekansları yok, çatışmalar yok. profesyonel olmalarını beklediğimiz iki kiralık katilin profesyonellik namına hiçbir şey yapmamaları, tam tersine aptalca hatalar yapıp durmaları da filmi hollywood muadillerinden ayırıveriyor. bir de kimseyle özdeşleşememek, kötü karakterin çok da kötü olmaması gibi farkları da var filmin. hollywood filmlerinden farklı, özgün bir film. bir yol filmi olarak da bakılabilir buna. ispanya'dan fransa'ya yapılan yolculuk anlatılıyor beri yandan.

    oyuncu kadrosu şahane. henüz bıyıkları çıkmamış, sarışın bir tim roth, usta aktörler terrence stamp ile john hurt ve onlara eşlik eden laura del sol'un performansları oldukça iyiydi. kısa rolde jim broadbent'i de görmek sevindirdi.

    --- spoiler ---

    sen o kadar ölüm üzerine nutuk at, john lennon'dan ölüm üzerine yazılar oku, "ölümden korkmuyorum" de ama "seni şimdi öldüreceğim" dediğinde yalvarma noktasına kadar gel. demek ki "ölüme hazırım" diyenler bile aslında o kadar da hazır değillermiş. fakat bundan daha etkileyici bir şey varsa o da maggie'nin finalde willie'den daha cesur çıkması. yani tabanca ikisine de doğrultuluyor. ölümden korkmuyorum diyen willie tırsmaya başlarken maggie mücadele ediyor, korkmuyor, cesur davranıyor. etkilenmemek zor.

    --- spoiler ---
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap