10 entry daha
  • bu yil istanbul devlet opera ve balesi tarafindan sahneye konulan operadir. istanbul devlet opera ve balesi'nin essiz yorumuyla dunyanin yillardir bildigi madame butterfly hikayesinin tamamen yanlis oldugu cozulmus ve turk halki gercegi gormustur.

    ilk olarak, 15 yasinda bildigimiz cio cio san (aka madame butterfly) aslinda kafadan 45 yasinda bir kadincagizdir*. her ne kadar hikayede bu kadinin dansci oldugu soylense de aslinda ev hanimi oldugunun gizlenmeye calisildigi apaciktir, cunku kadincagiz en basit hareketlerinde bile zerafetten nasibini almamis oldugunu belli eder.

    benjamin franklin pinkerton* ise hikayede belirtilenin aksine tegmen filan degil olsa olsa albaydir. zira 50 yasinda bir adamin tegmen olmasi askeriye kurallari geregince pek de mumkun degildir. basta bir denizci subayi olan pinkerton, uc yil sonra yaninda amerikali esi ile japonya'ya dondugunde denizci degil konduktortur. buradan, adamin bunca zaman donmemesinin nedeninin askeriyeden ayrilip demiryollarinda calismaya baslamasi ve bunca zamanda amerika'dan japonya'ya tren yolu dosenmemesi oldugu anlasilir.

    cio cio san'in ailesi hikaye geregi fakirdir ancak aile efradina bir yerlerden 90 metre kadar saten kumas bagislanmis olmalidir ki hepsi ayni kumastan saten elbiseler giyerler. buradan cio cio san'in ailesinin fakir degil, aksine ipekli kumas ihracati ile ugrasan zengin bir aile oldugunu da ogrenmis olduk.

    altan gunbay'a, yillardir yanlis bilinen hikayenin aslini bizlere sundugu icin tesekkuru borc bilirim.
60 entry daha
hesabın var mı? giriş yap