44 entry daha
  • son olarak sakarya'daki gençler şampiyonası maçlarında olmak üzere türk basketbolunu parlatacak genç oyuncuları birkaç senedir takip ediyorum, bu isimleri çıkabilecekleri zirve nokta açısından analiz etmek istiyorum:

    1. enes kanter 21 yaşında - birçoğunuzun onu yeterince tanıdığını tahmin ettiğim için özelliklerini tanımlamaya gerek duymuyorum. bana göre çıkabileceği en üst nokta en yüksekte olan oyuncumuz. dünyada 1992 doğumlu oyuncular arasında bir dönem ilk 3'te yer alıyordu. şimdi hala ilk beşin içerisinde. bunun ne anlama geldiğini şöyle açıklayayım. bugüne kadar türk basketboluna gelmiş geçmiş en önemli iki isim olan hidayet türkoğlu ve mehmet okur kariyerlerini tamamladıklarında kariyer istatistikleri ve all star olma gibi çeşitli kriterlere göre 1979 doğumlu oyuncuları sıraladığımda ilk 10 dışında kalıyorlar. daha açıklayıcı olması açısından şöyle yazayım:
    tmac, elton brand, baron davis, michael redd, corey maggette, lamar odom gibi isimlerin arkasında kalan oyuncularımız tüm dünyada 1979 yılında doğan basketbolcular arasında ilk 10'a giremiyorlar. oyuncuları mümkün olduğunda objektif sıralamaya tabi tutmaya çalıştığım benim sıralamamda 11. ve 12. sırayı elde edebiliyorlar. herhangi bir yıl için 11. ve 12. sırada yer alabilen oyuncuların all star'ı zorlama ve hatta mehmet okur örneğinde olduğu gibi bir kez nba all star olma şansı olduğu görülürken enes'in 92'li oyuncular arasında 5. sırada olması dahi harika. 5. sıra tüm yılların sıralamalarını göz önüne aldığımda ortalama olarak 2-3 all star'a denk geliyor. bu da mehmet ve hido'nun önünde gelmiş geçmiş en önemli türk basketbolcusu olacağı anlamına geliyor. muhtemelen all star yolunda ilk adımı ilk beş başlayacağı bu sezon atacaktır. gelecek sezon ise en azından all star adayları arasında adı geçecektir. birçok oyuncunun kariyerinin zirvesine çıktığı yaş aralığı olan 25-29 yaşlarına henüz 4 sene var. 96-97 jenerasyonunun (egemen, okben, tolga geçim, furkan korkmaz ve belki de berk) nba draftlerine katılacağı yıllara denk gelen bu dönemde enes'in all star oyuncu popülaritesi bir çeşit reklam statüsünde işlev görerek genç oyuncularımız draftini de kolaylaştıracaktır.

    2. okben ulubay - 17 yaşında: karizmatik bir oyuncu. birebirde durdurulması çok zor. eurobasket 2013'te datome'de gördüğümüz dengeli şut tekniğiyle zor pozisyonları kolay bitirme özelliği okben'de de var. özellikle birebir sonrası zor pozisyonlarda sokabildiği orta mesafe şutlarıyla şaşırtıyor. benim gözlemlediğim kadarıyla zaman zaman oyundan kopuyor. son dakikalar geldiğindeyse topu eline istiyor ve takımı ona saygı duyarak topu ona teslim ediyor. soğukkanlı bir oyuncu. hücumda aşırı özgüvenli savunmadaysa bazen gözden kayboluyor. eurohopes onu 1996 yılında doğan oyuncular arasında sabonis'in oğlunun arkasında 2. sırada gösteriyor. avrupa şampiyonasındaysa mvp olmuştu. dünyadaki şu anki sıralamasını tahmin etmek zor fakat ilk 10'da olabileceği görülüyor. bu da mehmet-hidayet benzeri bir kariyer anlamına geliyor. enes'ten sonraki en potansiyelli oyuncumuz olarak gözüküyor.

    3. furkan korkmaz - 16 yaşında: enes'ten sonra, kendi yaş grubundaki milli oyuncular arasında bu kadar belirgin bir şekilde öne çıkan bir oyuncu olmadı. okben bile bunu gerçekleştiremedi. furkan korkmaz ise 97'li türk basketbolcular arasında tartışmasız en iyisi olarak gözüküyor. kendisini okben'in önünde sıralamadım zira 96 kuşağında çok iyi basketbolcular var. okben'in egemen, berk uğurlu gibi oyunculardan kopup gidememesinin nedeni bu olabilir. rakipleri çok dişli. furkan ise 16 yaş altı avrupa şampiyonası'nı sayı kralı olarak tamamladı. milli takımımızda ona en yakın sayıyı üreten oyuncular ondan ortalama 15 sayı daha az üretmişti. bu istatistikler de oyuncunun esmer ve ince olması da ibrahim kutluay'ı hatırlatıyor. 1997'de doğmuş nba potansiyelli birçok avrupalı oyuncu var. özellikle hırvatların mazalin, bender gibi oyuncuları, ukraynalı mikhayluk, son dönemlerde adı sıkça duyulan fransız gombauld gibi oyuncularla bu yaş grubunun avrupadaki en iyisi olma mücadelesi veren furkan 5. sırada gösteriliyor. bu da nba'de rol oyuncusu olabilme potansiyeli anlamına geliyor. benim sıralamamda 82'lilerin en iyi 5. avrupalısı beno udrih, 83'lüler savanovic, 84'lülerin sasha vujacic, 85'lilerin ise mirza teletovic. bu oyuncuların kapasitesinin az çok birbirine yakın olduğunu biliyoruz. öyleyse furkan korkmaz'ın iyi bir liderin arkasında (bu isim muhtemelen önce enes kanter 2020 sonrasındaysa okben olacaktır) ikinci adamlık rolünü başarıyla gerçekleştirebileceği düşünülebilir.

    4. kenan sipahi - 18 yaşında: şu anki basketbol seviyesi açısından 20 yaş altı en iyi oyuncumuz. şu ana dek altyapı avrupa şampiyonalarında (u18, 2013) mvp seçilmiş tek oyunkurucumuz. kısacası ihtiyacımız olan eksik parça. bu sezon mutlaka süre alıp gelecek senelerdeki draftlerde ön sıralardan seçilecektir. nba'de rol oyuncusu olma potansiyeli var. belki de ersan'ın yolunu tercih eder ve önce avrupa'da kendisini ispat etmeyi seçer. 25 yaşlarından sonra da yeterli olgunluğa eriştiğinde nba'de küçük balık olmak, avrupa'da büyük balık olmak arasındaki seçimini yapar.

    5. james metecan birsen - 18 yaşında: 2013 türkiye gençler şampiyonası finalinde okben, berk uğurlu, tayfun erülkü, emircan, oğulcan gibi yüksek potansiyelli oyuncular arasında en verimli oyuncu olarak gözüktü. çok doğru bir basketbol oynuyor. oyun felsefesine bayıldım. orta mesafe şutunu da geliştirdiğinde, ilerleyen yıllarda 2020 model bir mirsad türkcan'la karşı karşıya kalabiliriz. böylece bu potansiyeldeki bir oyuncunun doğru zamanda nba'de ne kadar ilerleyebileceğini test edebiliriz. bana kalırsa all star potansiyeli yok fakat nba'de birkaç sezon 10 sayı barajını zorlayabilir.

    6. egemen güven - 17 yaşında: özel bir oyuncu. basketbol tarihinde 79 (mehmet okur, hidayet) lular dışında avrupa'nın herhangi bir yaş grubunda en iyi 5'e girebilecek iki oyuncu birden yetiştirememiştik. 86-87 jenerasyonumuzda çok etkiliydi fakat semih ömer'e göre emir ise ersan'a göre biraz eksik kalarak hidayet-mehmet etkisini henüz yapamadı. eurohopes'a göre okben 1997 kuşağının avrupadaki en iyi 2. (birçoklarına göre 1.) egemen ise 4. oyuncusu yani oyuncularımız diğer avrupalı oyunculara göre zaman içerisinde değerlerinden birşey kaybetmezse aynı yıldız-genç-ümit milli takımlarında oynayan müthiş bir ikili kazanacağız. egemen'in potansiyeli de metecan'ınkine benziyor. all star'a kadar yükselecek bir potansiyel henüz kenan ve bu iki oyuncuda görülmüyor. fakat zaman gelişime çok açık. bu oyuncular fırsatı değerlendirmek isteyecektir.

    7. kerem kanter, 18 - ribaund canavarı olarak addedilen rakibi mehmet şanlı'yı geçerek u18 milli takımında yer aldı ve takımımızın en önemli oyuncularından biri olarak bu seçimin doğruluğunu kanıtladı. enes kanter'e göre biraz daha kısa kalan oyuncu önümüzdeki yıllarda milli takımın 4 numarasına yerleşebilir. kerem-enes ikilisinin 4 ve 5 oynadığı bir milli takım savunmada hayli sıkıntı yaşayabilir fakat bu iki oyuncu pota altında öylesine geniş yerler kaplıyorlar ki birlikte çok tehditkar bir pota altı oluşturabilirler. bence biraz hafife alınan fakat avrupa'da yıldız olma potansiyeli taşıyan bir oyuncu.

    8. berk uğurlu, 17- sinir bozucu bir baskı, müthiş bir hız, topu elinden asla kaybetmeyecek gibi duran bir hücum silahı . istikrarlı bir şutor olmak ve 1.90 boy haricinde memphis guardı olmak için gereken herşey bu gençte mevcut. şutunu geliştirir, biraz da boyu uzarsa bu hayal gerçekleşebilir fakat şut konusunda çok çalışması lazım. en kötü ihtimalle raul lopez olur ki raul lopez dahi birkaç sene nba'de denendi. izlemesi çok keyifli olan bu zıp zıpın yolu açık olsun.

    9. emircan koşut, 18- o nasıl kollardır arkadaş. bu yaş grubunda havaya atılan her topu smaçla tamamlamak çok rastlanan bir durum değil. pivot hareketleri konusunda eksikleri var. savunmasını ve dayanıklılığını biraz daha geliştirirse 3-5 santim daha uzun bir ömer aşık olabilir. en kötü hali bile dusan cantekin'den iyi basketçi olur. bu da milli takımın demirbaşları arasına girmek anlamına geliyor.

    10. cedi osman, 18: euroleague seviyesinde etkili bir oyuncu olabileceğini düşünüyorum. nba sınırına kadar gelebilir fakat eşiği geçmesi zor olacaktır.

    bunlar nba'de oynayan ve oynama ihtimali olan yeni dönem 10 basketbolcumuz. bir de avrupa'da önemli roller üstelenebilecek kalitede oyuncularımız var. onları da şöyle sıralayabiliriz:

    furkan aldemir, 22 yaşında: türk basketbolunun son dönemde hakkı en çok yenilen adamı. altyapı avrupa şampiyonalarının ribaund rekortmeni bu oyuncu. 91 doğumlu oyuncular arasında avrupa'nın en iyi 10'unda yer alıyor. üstelik bu yaş grubunun avrupa'daki en iyi ismi mirotic'i bir kenara koyarsak dubljevic, musli, nedovic, melli gibi isimlerden pek bir eksiği de yok. bence ilerde kendisini küçük gören ve kendisine yeterli şansı vermeyen birçok basketbol adamını çok şaşırtacak. birkaç sene içinde 15+10 istatistiklerle tamamladığı euroleague sezonlarını izleyeceğimizi düşünüyorum.
    oğulcan baykan, doğukan şanlı 17, 18: sağlam şutörlerimiz, 90 sonrasında doğan oyuncularımız arasında bu anlamda en iyileri, oğulcan doğukan'a göre bir yaş daha küçük fakat potansiyeli bir adım daha ilerde
    tolga geçim, 17: izlemesi son derece keyifli bir oyuncu, bana shaun livingston'u anımsatıyor. parkeye aklıyla çıkanlardan, ilerleyen yıllarda mevkisinin hangi yöne evrileceğini fazlasıyla merak ediyorum
    kartal özmızrak 19: deron williams'ın övgüyle söz ettiği beşiktaş guardı kenan ve berk uğurlu'dan sıra gelirse milli takıma en azından yedek guard olarak yıllarca hizmet edebilir.
    tayfun erülkü, 19: kendisinden bir ve iki yaş küçük oyunculara karşı oynadığı gençler türkiye finalindeki performansını beğenmedim. fakat geçtiğimiz sezon tbl2'deki tartışmasız en etkili türk genç oyunculardandı. 93-94 kuşağında fazla parlak oyuncularımız yok. bu oyuncular arasında en iyisi ise tayfun erülkü.
    burak can yıldızlı, 19: kendisi küçültme değilse yaşına göre bir dönem çok büyük bir potansiyel olduğu öne sürülen burak can halen tayfun'un arkasında 93-94 kuşağının en potansiyelli iki oyuncusundan biri olmayı sürdürüyor. sorunlu bir kafaya sahip, bencil bir oyuncu fakat teletovic örneğinde olduğu gibi az çok yola getirilmeyi başarılırsa belki nba'i dahi görebilecek kadar yetenekli.
    berk demir, 18: çerçöpü temizleyerek işi bitirenlerden. bana biraz biraz haluk yıldırım'ı anımsatıyor. boyu çok fazla uzun değil fakat hücum ribaundlarında iyi iş yapıyor. mevkisindeki boşluk nedeniyle milli takım ilk beşine çıkabildiği günlere dahi tanık olabiliriz.
    mehmet şanlı, 18: müthiş bir ribaundcu, sıkıntılı bir bitirici. önemli bir oyuncu olabilir.
    berkay candan, ramazan tekin, erbil eroglu, samet geyik, ahmet tuncer, 19: bu 5 oyuncuyu aynı başlıkta incelemek istiyorum. ramazan tekin 20 yaş altı avrupa şampiyonasında sırp koçtan övgüler almış fiziksel açıdan dev bir oyuncu. bunun yanında oldukça ağır. samet geyik'in milli takım seviyesi için sıçrama yapması gerekiyor. diğer dörtlüden bir adım geride. üç-dört numarada berkay candan eksikleri olsa da bu beşlinin arasında en çok yatırım yapılan yani en yüksek potansiyel olarak görülen isim. ahmet tuncer için geçtiğimiz sezonu tbl2'de en iyi geçiren genç oyuncuydu diyebiliriz. bu ani gelişimini sürpriz olarak değerlendiriyorum. erbil ise benim tüm bu oyuncu listesi içerisinde tolga geçim ve okben'le birlikte oyununu en sevdiğim oyuncu. son birkaç senelik mini gözlemlerini başlığı altına da yazmıştım. all around bir oyuncu. bana göre harcanırsa çok yazık olur.

    nba potansiyelli oyuncular, euroleauge seviyesinde fark yaratabilecek oyuncular listelerinin ardından son olarak milli takıma 5-10 sene hizmet edebilecek potansiyelde olan oyuncu listemi de vereyim:

    şafak edge, talat altunbey, sertaç şanlı, ilkan karaman, melih mahmutoğlu, birkan batuk, deniz kılıçlı, göksenin köksal, maxim can mutaf, can korkmaz

    90 ve sonrasında doğan türk basketbolcular arasında dikkatimi çeken bunlardı. ilerde bu oyuncuların yarıya yakınının potansiyellerini kullanamadığını ve yarı yolda döküldüğünü görebiliriz. bunu önlemek için ise bana göre en kötü tbl'de, iyi yabancı oyuncuların yanında +10 dk süreler almaları gerekecek. eğer bu imkanı bu gençlere sunarsak en azından yarısının zirve noktalarına ulaşacağını düşünüyorum. okuduğunuz için teşekkürler.
131 entry daha
hesabın var mı? giriş yap