4 entry daha
  • 'otoriter figur' ile ilgili hos bir deneyleri var:

    jilet takim elbise giymis, cok ciddi bir yuz ifadesi, elinde mikrofon, arkasinda kameraman olan bir gazeteci (aslinda aktor), bir alisveris merkezinde insanlarla roportaj yapiyor. insanlara sacmasapan seyler soyleyip (uc zombi insanlara saldirdi, hukumet zombi arastirmalarina kaynak ayiriyor, vs.), bu konuda neler dusunduklerini soruyor. adam o kadar ciddi ki, kravati o kadar kirmizi ki, kamera suratinizda, mikrofon agzinizda.. herkes kem kum, devletimiz tabi ilgilenir bununla gibisinden seyler soyluyor. adama inaniyorlar !

    ayni deneyi kamerasiz, uzerinde bir tshirtle tekrarliyor, haliyle kimse donup bakmiyor bile.

    simdi. insanlar goruntusuyle guclu oldugu sanrisi yaratan bir figur karsisinda kendi mantik zincirlerini bir kenara birakip bu guclu kisinin dedigine kosulsuz sartsiz inaniyor, hatta uzerine fikir beyan ediyor! pasiften aktif role de geciliyor. bunun ucu milgram deneyine kadar cikar.

    bu 'psikolojik' deneylerin akabinde insan kendini kandirilmis, aptal yerine konmus , icindeki canavar afise edilmis gibi hissediyor degil mi? iste bu programda diyorlar ki, hayir, siz evrimsel psikolojinin beyninize bin yillardir yazdigi bir kod neticesinde boyle davrandiniz. dolayisiyla kendinizi kotu hissetmenize gerek yok.

    kisaca olayi suraya bagliyorlar:
    evrimsel olarak, suruyu takip ederseniz, guclu olanin yaninda olursaniz, hayatta kalma sansiniz artar. olay budur. bu aciklamayla ferahladim yemin ediyorum. yapimcilara tesekkur ediyorum.
34 entry daha
hesabın var mı? giriş yap