6 entry daha
  • selahattin yurtoğlu'nun anılarından derlenmiş 2 ciltlik eser. adında roman kelimesi geçmesine türü roman değil anıdır. yüzbaşı selahattin'in anıların toplamda 15 cillten olduğu söyleniyor. ilhan selçuk bunları derleyip 2 cilt olarak yayınlamış.

    ilk ciltte yüzbaşı selahattin'in çocukluğundan birinci dünya savaşı sonuna kadar olan yaşadıkları anlatılıyor. balkan savaşı, ırak ve doğu cephelerinde görev yapan yüzbaşı selahattin detaylıca yaşadıklarını kaleme almış. ikinci cildinde ise bekir sami günsav ile bandırma'ya geçişi, yunan ordusunun ilerleyişi ve batı anadolu'daki milli mücadelenin ilk zamanları anlatılıyor. temmuz 1920'de yunan kuvvetlerinin bursa'yı işgal etmesi ve hemen sonrasının anlatılmasıyla kitap bitiyor.

    ikinci ciltteki aynı olaylar kemal tahir'in yorgun savaşcı romanında da geçiyor. ben daha öncesinde yorgun savaşçı'yı okuduğum için eserin ilk cildi ikincisinden daha ilginç gelmişti, özellikle resmi tarihte ayrıntıları pek verilmeyen 1915 iran harekatı, 15 eylül 1918'de bakü'nün alınması (müttefiğimiz almanların bakü harekatına karşı çıkması hatta karşı cephede yer alması), boğazlıyan kaymakamı kemal bey'in cenazesine katılmasını anlattığı bölümler.
12 entry daha
hesabın var mı? giriş yap