191 entry daha
  • --- spoiler ---

    mahsun, en dipteki kişidir. filmin sonunda uzun saçlı, genç halini görürüz bu dayak yeme ve itilme işlemi uzun zamandan beri sürmektedir. hayata dair her şey aldatıcı, yalancı ve kurallara dairdir. mahsun'un tek dünyası arkadaşlarıdır çünkü ''arkadaşlar iyidir'' zaten ''hiçbir şeye izin vermiyorlar'' dır. üşüdüğü için sıcak bir gece geçirmek adına en küçük araçtan en büyüğüne ( belediye otobüsü- müthiş-) hepsini çalmaz, ödünç alır. aldığı yere geri bırakır. o bir hırsız değil, evsizdir çünkü hırsızlar aldatır. iran devlet başkanının gönderdiği tavus kuşlarından yalnızca birini kurtarabilir, onu arkadaşlarından ayırdığı için özür diler. sarı'nın mezarını, şarap ve rakı alarak yad eder arkadaşlarıyla. sigara, alkol, esrar,hap ve eroin gibi her türlü maddenin kullanıldığı bir topluluk serilir gözler önüne. yaşamdan kaçmak isteyen yorgun savaşçıların taarruzu gözler önüne serilir. bağımlı kadın mahsun'u aldatır ve der ki '' arkadaşlarımı da getiririm '' en dipteki kişi mahsun değil, kadındır çünkü arkadaşı yoktur. mahsun'un iç temizliği yıkadığı fular gibidir. o fular mahsun'un aşkıdır. tuvalette unutulan, eroinman bir kadının kan değmiş fularını lavaboda yıkayan kendi imkanlarınca paklanan bir aşk. temizlenen bir sayfa gibi bütün kirlerinden arınmış. reis'in teknesi hayattır, dümeninin başına mahsun geçer, bir süre güzelce yol aldıktan sonra sadece masumca bir saç okşama ve yanaktan öpmeye dalınca izin vermez rota, gider, koca denizde engele çarpar. tıpkı ödünç aldığı arabalarla simgelenen ödünç alma hayatlar gibi. yine de inadına kendi alır iznini ayakları pahasına.
    okşadığı tavus kuşunu kesmesi mahsun'un düştüğü kıskaçtır. aç kalınca gider, boğazlar siyasi güzelliği.

    sanılanın aksine, dar bir ''tabutta rövaşata''sını yapmıştır mahsun. siyasete, insanlara ve aldatanlara rağmen, arkadaşça ve insanca kalarak. hiçbir suçu yoktur onun.

    filmin müzikleri başlı başına filmin ruhunu yansıtan sesler. pkk, yükselen ve kapı komşumuz iran'dan gelen radikal islam sesleri, sivas olayları, 90'ların değişen toplumu, hortumculuk ve tabi ki alarmlı arabalar -artık ona da izin yoktur- işte tam bunların ortasında kafası dumanlı, ''mahsunca'' bir filmdir.
    --- spoiler ---
463 entry daha
hesabın var mı? giriş yap