4 entry daha
  • şüphesiz ki en zararlı çıkan devlet ispanya olmuştur.

    -hollanda, güney afrika'yı ingiltere'ye kaptırsa da endonezya çevresi ve surinam'daki kolonileri elinde kalmıştır ve napolyon öncesi yükselen bir devlet olarak napolyon döneminde fransa yönetimine (vassal olarak) (kim girmedi ki) girmiş ve duraklamaya girmişse bile napolyon sonrası yoluna devam etmiştir.

    -prusya'nın rusya komşuluğu hariç tamamı fransız vassal'ı olsa da toprak açısından onlar da kayıp yaşamamıştır hatta ordu düzenlerini geliştirmiş, napolyonu waterloo'da mağlup etmiş (ingilizlerle tabii ki) ve temeli atılan alman imparatorluğunun önünü daha da açmışlardır.

    - fransa, kazandıkları toprakları kaybedip misak-ı milli sınırlarına dönmüştür.

    -ispanya, şimdi esas sıkıntı dediğim gibi ispanyada. fransa'nın vassalı olmalarıyla beraber (bkz: yok artık napolyon) iberya'da ve güney ve kuzey amerika topraklarında büyük çaplı isyanlar çıkmış ve bunun sonucu olarak arjantinliler (bkz: la plata), kolombiyalılar, paraguay ve uruguaylılar, şilililer ve en büyük ve köklü darbe olarak meksikalılar bağımsızlığını ilan etmiştir. koskoca cihan imparatoru 4 hatta belki 5 kıtada toprağı olan ispanyolların sonu olmuştur bu.
8 entry daha
hesabın var mı? giriş yap