• 20. yüzyılın ilk yarısında japon imparatorluk ordusu'nun kıta asyası üzerindeki bir kuvveti. savaş zamanındaki bazı faaliyetleri nedeni ile kötü ün kazanmıştır. öte yandan merkezden uzak oluşu ve zor görevi nedeniyle prestijli bir orduydu, bir yandan da nispeten başıboş hareket edebilen bir kuvvetti.

    japon-rus savaşı sırasında japonya'nın eline geçen kwantung'da 1906'da bir garnizon olarak ortaya çıkmış ve 1919'da ordu düzeyine yükseltilmişti. seishiro itagaki ve hideki tojo gibi savunma bakanlarının kariyerlerinde yükselmelerinde bu ordudaki kurmay komuta görevlerinin önemli rolü olmuştur.

    öte yandan bazı askeri suikastler ve 1931'de japonya'nın mançurya'yı işgalini başlatan mukden olayı gibi netameli vakalar bu kuvvetin merkezden bağımsız başıboş hareketlerinin bazı sonuçları idi. ayrıca bu ordu çin-japon savaşı ve ikinci dünya savaşı esnasında pekçok savaş suçunun işlenmesi (aralarında bu ordunun görev alanında kurulmuş ve faaliyet göstermiş olan unit 731 de önemli yer tutar) açısından da kötü bir üne sahiptir.

    ordu, japonya güdümünde kurulan mancukuo devleti'nin desteklemesi için de bölgede bir güvence kuvveti durumunda idi.

    1945'te sscb kuvvetlerinin mançurya'yı işgal etmesiyle bu ordu sscb güçleri tarafından yaklaşık 600.000 kişi olarak teslim alınmıştır (en kalabalık döneminde 1.320.000 kişiye kadar çıkmıştır). bundan sonra da japonya'nın bölgeden çekilmesiyle kwantung ordusu ortadan kalkmıştır.

    (bkz: marco polo köprüsü olayı)
    (bkz: mukden olayı)
    (bkz: nekka operasyonu)
hesabın var mı? giriş yap