6 entry daha
  • "kemal pir, kürt değildi, belki de en çok onun için dirisine ve ölüsüne saldırıldı. çok kötü bir örnekti sömürgeci egemenler için. ya ona özenenler çıkarsa… ya onun enternasyonalist tavrını rehber edinenler çıkarsa…che ne kübalıydı ne de bolivyalı, o enternasyonalist devrimciydi. kemal pir, che’dir. kürtlerin ve bütün enternasyonalist devrimcilerin che’sidir.
    kemal pir, kürt özgürlük hareketinin son yirmi yılına imzasını atan, “üç beş çapulcu”dan biridir.
    kemal pir, sömürgeci egemenler için kötü örnektir. doğrudur. kemal pir, can damarında şovenizm ve sosyal şovenizm serumu takılı olanlar için de kötü örnektir. bu da doğrudur. kemal pir, zaten onlar için kötü örnek olmasaydı, türkiyeli ve kürdistanlı sosyalistler ve devrimciler için iyi örnek olamazdı.
    sosyal şovenizm serumu ile beslenenler kemal pir’i anlamadan, bu ihanet şerbetini içmekten kurtulamayacaklardır. faresi bol bu ülkede, zulümle, yoksullukla, sömürgecilikle birlikte en çok ihanet kol gezecektir. ihanetin önü ancak, daha fazla kemal pir’le daha fazla mete vural’la, kahraman ezber’le, recep soydaş’la kesilebilir. onların yaşamlarını feda ederek ortaya koydukları mücadele azmini anlayarak, içselleştirerek, rehber edinerek… şehitlerimiz her zaman yol gösterirler. o yolu yürümek ya da ihanetin kavşağından sağa sapmak bize kalmıştır artık. ya bu yol yürünecek ya da kavşaktan sağa sapılacak. başka alternatif yok.
    yazının başlığından yola çıkarak kemal pir’in biyografisini yazacağımı zannedenler sanırım yanıldılar. bütün devrim şehitlerinin, bütün devrimci önderlerin biyografileri aynıdır ve tek kelimeyle anlatılırlar: ölümsüzlük.
    eğer kemal pir’in ve onun şahsında bütün devrim şehitlerinin biyografilerini bu sözcük tanımlamıyorsa, başka hangi sözcük ya da sözcükler tanımlayabilir?"

    burhan öztürk, sana en çok kırmızı yakışırdı... sokak hikayeleri, virtüel yayınları, 2000, istanbul.
21 entry daha
hesabın var mı? giriş yap