2 entry daha
  • zorunlu anaerob, peritriköz flagellalarıyla hareketli ve terminal sporlu bir bakteridir. tetanoz etkenidir. sporları toprakta bulunur ve genelde kirli yaralarla bulaşır. uygun ortam sağlanırsa orada gelişir ve ekzotoksinleriyle hastalık oluşur, invazyon yapmaz. iki tür ekzotoksini vardır. tetanolizin adı verilen oksijene duyarlı toksin ve tetanospazmin adı verilen ısıya duyarlı nörotoksin.tetanospazmin nonkonugatif bir plazmid ile kodlanır. tetanospazmin retrograd olarak aksonlar yoluyla mss’ne ulaşarak özellikle medulla spinalis ön boynuz afferent motor nöronları etkiler ve inhibitör nörotransmitter ( glisin,gaba,...) salınımını inhibe ederek spastik bir felç oluştururlar.

    kuluçka süresi yaklaşık 2 haftadır. önce çene kasları kasılması ile ağzı açamama*, sonra bir sırıtma görüntüsü*, kaslarda kasılmalar ve klonus, her türlü uyarıya kasılmalarda artışla yanıt gözlenir. sonra tüm kaslarda kasılmalarla yay gibi kıvrılma* gözlenir. solunum felci, otonom sisnir sistemi tutulumu bulguları gelişir ve ölüm nedeni en sık aspirasyon pnömonisi olmaktadır. şuur tüm evrelerde açıktır, his kaybı ve ateş görülmez.

    umblikusun kesilmesi sırasında asepsi kurallarına uyulmaması nedeniyle yenidoğan tetanozu* görülebilir. yenidoğanda ilk görülen bulgu emme güçlüğüdür.

    kriminal abortus olgularında puerperal tetanoz, yara yerinden yapılan kültürlerde terminal sporları ile rakete benzeyen c. tetani tanınabilir. bakteri saptanması ve üretilmesi sık değildir ve tanı genelde klinik olarak konur. çünkü çok az sayıda bakteri vardır, zor ürer ve bakteriler oksijene duyarlıdır. tedavide sedasyon, uygun koşullarda bakım, tetonoz antitoksini ve antibiyotik uygulanır. penisilin ya da metronidazol tedavisi, mümkünse debridman, yoğun bakım şartları gereklidir. tetanoz anti toksini ise hastanın aşılanma durumunun bilinmediği ve eksik aşılandığı durumlarda büyük ve kirli yara varsa yapılır.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap