23 entry daha
  • baslarda cok kafa karistiran fakat cozdukten sonra misal eu3'ten daha az kafa siken bir trade sistemi kurmuslar guzel olmus.

    eu3 oyunculari icin uyari: eski sistemi /caps unutun! /caps.

    peki unuttuk yeni sistem nasil caliyor derseniz:

    oncelikle trade center olayini inceleyelim.

    eu3'le tek benzer tarafi burasi kalmis zaten trade olayinin. oyundaki her trade center belli bir cografi bolgedeki sehirlerin yarattigi trade valuelardan olusan bir potansiyel kazanc yaratiyor. bu potansiyel kazanc o sehirlerdeki ticari mallarin anlik supply/demand orani ve her bir sehirdeki trade value arttiran yapilarin verdigi bonuslardan olusuyor. bu bir kenarda dursun.

    ikinci onemli nokta ve olayi en karmasiklastiran sey ise ticaretin akis yonu. her trade center bulundugu yere gore bir veya birden cok diger trade center'a bagli. bu baglantilarda ise akis tek yonlu. yani bir upstream ve bir de downstream var. dikkat edilmesi gereken bir nokta da bir trade center'in iki yonde de birden fazla trade center'a bagli olabilmesi durumu. trade centerdaki trade value eger toplanmiyorsa bu akis yonu dogrultusunda bir sonraki trade center'a aktariliyor (bu konuyu ileride acikliga kavusturacagim). bu ticaret yollari butun dunyayi gezdikten sonra iki ozel trade center'da toplaniyor. bunlar venedik ve antwerp. bu iki noktadan baska bir yone trade value akisi yok. o yuzden eger diger ticaret merkezlerinde fazla para hasadi yoksa bu noktalarda inanilmaz paralar donebiliyor.

    simdi gelelim bu sistemde ticaretten para kazanmak icin ne yapilmasi gerektigine. bilmeniz gereken en onemli sey su: eger bir trade center'da tuccariniz yoksa ve o tuccarin gorevi tahsilat degilse o trade centerdan bir kurus para kazanamazsiniz. eskisi gibi sinirsiz tuccariniz yok yanilmiyorsam max 6 tuccar sahibi olabiliyorsunuz ve bu max sayiya ulasmak icin de teknoloji puanlarinizin bayagi bir kismini bu ise adamalisiniz. hayati ticaret uzerine kurulu bir sehir devletini oynamiyorsaniz oyunun sonuna kadar en fazla 3-4 tuccar sahibi olacaksiniz demektir.

    oyunda her bir tuccar sadece tek bir trade center'a yollanabiliyor (istediginiz zaman yerini degistirmekte serbestsiniz). tuccarlarin da yaptigi sadece iki is var. birincisi o merkezdeki size ait trade poweri nakite cevirmek (collect from trade). digeri ise merkezdeki ticaret degerini gene trade poweriniz oraninda baska bir trade center'a aktarmak. bu ikincisi oyunda trade steering olarak tanimlaniyor.

    simdi ilk isin ne amaci oldugu acik para kazanmak. ikincisine ise niye ihtiyaciniz oldugu pek acik degil. aciklamaya calisalim:

    basta ticaretin akisini anlatirken bir trade centerin birden fazla merkez ile baglantisi olabilecegini belirtmistim. iste trade steering burada devreye giriyor. farzedelim oldukca guclu oldugunuz ve oldukca zengin bir merkezden ticaret iki ayri merkeze dogru akiyor. bu merkezlerden biri sizin topraklarinizin ortasinda digeri ise hic trade power sahibi olmadiginiz baska bir bolgede. iste bu noktada tuccarinizi ticareti sizin guclu oldugunuz merkeze yonlendirmek icin kullanabiliyorsunuz. bunu yaptiginizda tuccarinizin bulundugu merkezdeki ticaret gucunuzle oranli olarak o merkezin yarattigi para sizin diger merkezinize gitmeye basliyor.

    simdi bu olayi bir ornekle aciklayalim:

    farzedelim osmaliyi oynuyoruz.
    birinci merkezimiz de iskenderiye olsun. iskenderiyeden ticaret yolu yukari dogru ucu ayriliyor. biri istanbula, biri venedik'e, sonuncusu ise genova'ya gidiyor. iskenderiye de donen ticaretin parasal degeri de 18 olsun.
    gene farzedelim iskenderiyede 3 ayri ulkenin trade poweri var. osmanlinin trade poweri ise toplam ticaret gucunun %40'ina denk gelsin.

    ikinci merkezimiz istanbul olsun. ticaret degeri 24 diyelim, osmanlinin buradaki gucunun orani ise %90 olsun.

    eger hicbir ulke iskenderiyede "collect from trade" yapmiyorsa ve hic bir ulke trade steering yapmiyorsa bu merkezdeki trade value 3'e bolunerek esit miktarlarda upstreamdeki merkezlere gidiyor. yani hic mudahale yokken 18/3+6, 24(local)+6(incoming)=30(total trade value) hesabindan otomatik olarak istanbuldaki ticaret degeri 30'a cikiyor.

    gelelim ticari gucumuz olan bu iki merkezden nasil para kazanabilecegimize.

    akilda bulundurulmasi gereken onemli bir nokta su collect from trade baskentinizde bulunan bir ticaret merkezinde yapilmiyorsa global trade power'iza penalti aliyorsunuz (yaklasik %80). dolayisiyla baskentinizde (istanbul gibi) bir trade center varsa amacini elinizin yettigi her merkezden ticareti buraya yonlendirmek ve burada collect from trade yapmak.

    birinci tuccarimizi iskenderiyeye koyuyoruz ve buradaki ticaret degerinin bizim payimiza dusen kismi kadarini istanbula yolluyoruz (%40+trader bonus(%2)=%42), 18*%42=7.56. istanbul'da da 24 vardi. 24+7.56= 31.56 degerine ulasiyoruz. istanbuldaki trade power'imiz da %90 (+%2 trader bonus) idi dolayisi ile net olarak aylik 29 parayi cebellezi edebiliriz.

    iki trade centerda da collect from trade yapsa idik %42'ye tekabul eden trade power'imizin yaklasik %80'ini baskent penaltisi yuzunden yitirecektik. yani yaklasik %10 civari bir tahsilat yapacaktik. yani;

    18*%10=1.8 iskenderiyeden
    24*%92= 22 istanbuldan

    1.8+22= 23.8 net karimiz olacakti.

    umarim mustakbel merkantalist arkadaslara yardimci olabilmisimdir.
2403 entry daha
hesabın var mı? giriş yap