8 entry daha
  • kuduzu dogada yaymakla mukellef tilki, yarasa, fare benzeri hayvanlarla, yerlesim biriminde yaymakla mukellef kopek, kedi gibi hayvanlarda seyri farklidir.zira belirttigim uzere, bu hayvanlar kuduzla beraber uzun sure yasayabilmekteyken, domestik hayvanlarda cok seri etkisini gosterir. kuduran hayvan cogu kez sanilanin aksine agzindan kopukler sacarak ortalikta kosusturup yakaladigini isirarak alenen olay cikarmaya calismaz. zira gozlerdeki isik hassasiyeti sebebiyle karanlik kuytulara mahkum olur, cikmayarak(kasilma evresinde ac susuz ve cagirilma uzerine bile cikamayarak) can verir. cogu zaman bu kuytular yakinindan gecenlere goz dagi vermek icin, ne bok yenecegi bilinemediginden hastalaigi geregi paranoyayla karisik saldirir hayvan. ozel bir saldirma paralama isteginden cok kendisine zarar verilecegi, bu kuytularda yatislarin insan icine cikamayislarin musebbibinin bu kisi oldugu sacma inanci ve korkusu hakim olur.

    insanda da bu asagi yukari ayni sekilde seyrederse de komplikasyonlari biraz daha farkli olur. ama en nihayetinde asisi vardir, onceden gidilir intaniye servisine 5 kere imza karsiligi asi yapilir, nese dolunur.

    asisi yurtdisindan pasteur enstitusunden olursa, beyin hasari, felc gibi istenmeyen(belki de istenilen) etkilerin gorulme riski duser.

    bok gibi de pahali bir asidir, bazen ezca depolarinda bile bulunamayabilir.
275 entry daha
hesabın var mı? giriş yap