5 entry daha
  • alıcı ve satıcının ortak faydalı bir fiyatta buluşmak için görüşmedir. pazarlığa açık bir ürünün pazar fiyatı sabit fiyatlara göre daha rahat ortaya çıkar ve arz/taleb'in fiyat üzerine etkileri daha rahat görülür. tabi bu kolaylık sadece fiyatı belirleme yetkisine sahip satıcı ve alıcının karşı karşıya gelebildiği pazarlar için geçerlidir. yoksa mcdonalds'da pazarlık yapmak ve mcdonalds'ın bu pazarlıklara göre anında sistematik bir şekilde fiyat belirlemesi gibi bir şey imkansızdır.

    bir malın pazarlığa açık olması onu satanın "aslinda degerinin ustune satiyorum caktirmayin biraz israr ederseniz az kaziklarim." düşüncesinde olduğunu göstermez. burada satıcının amacı elindeki malı pazar koşullarına ve talebe göre en uygun fiyattan satmaktır. ilk verdiği fiyat ise kendi koyduğu üst limittir ve tabiki de kimsenin bu üst limiti direk kabul etmeyeceğini bilir.

    bir ürüne talep arttıkça pazarlık oranı düşer, talep azaldıkça yükselir. mesela giyim söz konusu olduğunda sezon sonlarında biraz pazar araştırması ve akabinde yapılan çılgın pazarlıklar neticesinde alışverişlerinizde oldukça kâra geçebilirsiniz.

    adı üzerindedir pazar*-lık. ingilizcesi daha açıktır. price negotiation
103 entry daha
hesabın var mı? giriş yap